TARPAULIN 9

Zaščitna ponjava Tarpaulin – 9 x zelo uporabna!

Zaščitna ponjava Tarpaulin – kaj je to?

Tarpaulin je vodoodporen material, ki je z nami že kar nekaj časa
Beseda tar je z nami že od 17. stoletja, ko so takšne nepremočljive ponjave uporabljali mornarji. Tudi njihova trikotna pokrivala so bila izdela na tej osnovi.
Kaj pa beseda paulin?
Paulin izhaja iz angleške besede palling (pokriti), kar prav dobro označuje ta izredno uporaben material.
Že dolgo tega so ga uporabljali za izdelavo in postavitev šotorov in celo kot zaščito pred radiacijo.
Kot dodatno zanimivost lahko povemo, da so bile tudi gusarske zastave narejene iz podobnega materiala in zato so bile izredno odporne.
Seveda so moderne ponjave veliko drugačne.
Izdelane so na osnovi tekstilnih vlaken in polietilena, kar zagotavlja trdnost, uporabnost in vzdržljivost.
Po navadi imajo takšne ponjave tudi ojačane robove z odprtinami za pritrditev.
Ena od glavnih odlik teh ponjav pa je tudi nepremočljivost, kar omogoča široke možnosti uporabe.

tarpaulin vodoodporen

Zaščitna ponjava, nekateri ji pravijo tudi plana, je primerna za široko in zelo vsestransko uporabo. Pravzaprav  je nepogrešljiva doma, na vrtu, v gozdu, na potovanjih in še marsikje.

 1. Naravne nesreče
  V primeru naravnih nesreč, kot je toča, viharni veter in podobno, je lahko veliko streh precej poškodovanih. Začasna rešitev je zagotovo dovolj velika in močna ponjava. Streha bo vsaj začasno dobro zaščitena, vsaj dokler zavarovalnica ne povrne škode in se streha lahko popravi.
 1. Začasne strehe
  Pri zunanjih opravilih včasih potrebujemo začasno streho, ki nas zaščiti pred dežjem in tudi soncem. V tem primeru je nepremočljiva ponjava/plana vaš najboljši prijatelj. Z nizkimi stroški si lahko postavite začasno streho hitro in enostavno.
 1. Kmetijstvo
  Kmetje uporabljajo ponjave ob raznih priložnostih. Največkrat jih uporabijo ob različnih vremenskih nevšečnostih, kot sta na primer dež in sneg. Tako zaščitijo pridelke in morebitno izgubo letine. Ponjave so zelo primerne tudi za pokritje rastlinjakov in tako v njem vzdržujejo pravilno temperaturo.
 1. Zaščita živali
  Če imate domače živali (konji, krave, ovce …), lahko s ponjavami zanje naredite enostavno zatočišče. Takšno zatočišče je zelo dobrodošlo v izredno hladnih ali zelo vročih vremenskih razmerah. Tako so živali dobro zaščitene pred ekstremnimi vremenskimi vplivi.
 1. Športne aktivnosti
  Pri športnih dogodkih uporabljajo nepremočljive ponjave za zaščito površin. Saj se spomnite, kako vsako leto v Wimbledonu med dežjem s ponjavo prekrijejo ves teren. Te ponjave so velikih dimenzij in so izdelane za vsak šport in športni teren posebej.
 1. Dnevna uporaba
  Zaradi trpežnosti in vzdržljivosti omogočajo zaščitne ponjave vsakodnevno uporabo. Pokrivate lahko različne stvari: avtomobile, motorje, pohištvo ali drva. Lahko pa tudi kaj drugega, omejitev pri uporabi ni. Izbira je torej vaša. Ponjave zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, prav tako pa ščitijo pred prahom, umazanijo ali drugimi nevšečnostmi. Seveda ne smemo pozabiti tudi na zaščito predmetov pred morebitnimi poškodbami.

TARPAULIN 6

 1. Kampiranje/treking
  Ponjave so nepogrešljive pri kampiranju in drugih aktivnostih. Lahko se vam zgodi, da ste na trekingu in vas ujame slabo vreme. V tem primeru je ponjava odlična rešitev. Prav tako lahko tarpaulin ponjavo uporabite kot začasni šotor pri pohodništvu.
 1. Industrijska uporaba
  V veliko primerih se ponjave uporabljajo tudi v proizvodnji za zaščito pred prahom in drugo umazanijo. Droben prah je nevaren pri vdihavanju in zato je zaščita delovnega prostora s ponjavami zelo učinkovita rešitev. Tako se zagotovi varno delovno okolje za delavce.

TARPAULIN 2

9. Zaščitna ponjava za ograjo
Z zaščitno ponjavo lahko postavimo tudi različne ograje, kar omogoča precejšnjo varnost. Poleg tega pa vas zaščiti pred prahom in neželenimi prehodi ali pogledi. Še posebej uporabna je pri zaščiti vaše žive meje pred soljenim snegom pri pluženju cest.

 Zaščitna ponjava – 4 x prednost

Predstavili smo vam samo nekaj možnosti uporabe zaščitnih ponjav. Prepričani smo, da boste sami zagotovo našli še kakšno, saj imajo te ponjave široko možnost uporabe in veliko  prednosti.

 1. Trpežnost
  Ponjave so izdelane izredno kompaktno, kar jim zagotavlja veliko trpežnost pri uporabi. Zato so kvalitetne ponjave so odlična rešitev za različne namene in priložnosti.
 1. Enostavna uporaba
  Ponjavo razgrnete, pokrijete, kar želite in pritrdite. To je vse, kar morate storiti. Pri pritrditvi si lahko pomagate z elastično LATEX vrvjo, trpežnimi PA -poliamid, PES-poliester ali PP-polipropilen vrvmi  in vpenjali za zaščitno ponjavo. Prav tako vam ponjava omogoča, da hitro in enostavno postavite streho ali začasno strukturo. Za takšna opravila ne potrebujete veliko znanja in spretnosti.
 1. Dostopna cena
  V industriji in gradbeništvu uporabljajo zaščitne ponjave zaradi zelo dostopne cene in s tem znižanja stroškov. Ponjave omogoča hitro postavitev različnih struktur, pregrad in zaščit. Tako je tudi pri uporabi doma, kjer boste učinkovito zaščitili različne predmete, vozila in objekte.
 1. Minimalno vzdrževanje
  Zaščitna ponjava je izdelana tako, da potrebuje izredno malo vzdrževanja in nege. Pred hrambo z nje očistite umazanijo in prah, lahko jo tudi operete s curkom. Potem jo samo še posušite in zložite.

tarpaulin gradnja 1

Zdaj sledi nekaj, kar vas mogoče najbolj zanima.

Kako izbrati kvalitetno zaščitno ponjavo?

 • Najprej premislite, za kašen namen boste ponjavo potrebovali. Bo ste rekli, ponjava kot ponjava, kakšna pa je tu razlika?
 • Ne pozabite, da so ponjave na voljo v različnih velikostih. Prevelika ali premajhna ponjava lahko predstavlja tudi problem.
 • Še bolj pa je važna kvaliteta! Nekatere ponjave se hitro strgajo, če niso uporabljeni kvalitetni materiali in da so tudi kvalitetno narejene.
  Eden od odločilnih faktorjev je podatek število gramov materiala na kvadratni meter ponjave (g/m2). Ta podatek je zelo pomemben in po navadi je tudi zapisan na embalaži. V osnovi pa nekako velja: večja kot je ta vrednost, bolj kvalitetna je ponjava. Nekatere ponjave imajo samo 60 g/m2 materiala in takšna ponjava ni najbolj primerna za trajnejšo zunanjo uporabo.
 • Priporočamo vam, da izbere ponjavo, ki ima vsaj vrednost 120 g/m2 . Za težje vremenske razmere in trajnejšo uporabo pa so primerne ponjave do vrednosti 210 g/m2  .
 • Pri zunanji uporabi je pomemben tudi podatek, da je ponjava izdelana iz materiala, ki je odporen na ultravijolično svetlobo (UV).
 • Bodite pozorni tudi na to, da ima izbrana ponjava kvalitetne zanke. Ojačani robovi in koti, dodatno zagotavljajo dobro pritrditev.

Pred izbiro in nakupom zaščitne ponjave torej velja:

 • Za kaj in kje boste ponjavo uporabljali?
 • Zberite informacije?
 • Velikost?
 • Kvaliteta?
 • Izberite kvalitetnega in zanesljivega proizvajalca?
 • Cena?

Zaključek:

Zaščitne ponjave PVC tarpaulin so zelo uporabne v različnih situacijah. Raznovrstna uporabnost, trpežnost, dostopna cena in enostavna uporaba so njene velike prednosti. Zato ni vprašanje, ali se boste odločili za nakup, ampak je vprašanje samo, kako prav izbrati. Nekaj odgovorov smo vam že ponudili. Za več odgovorov pa vam predlagamo, da se obrnete na vašega najbližjega trgovca.

Tudi mi vam bomo z veseljem pomagali!

In za konec:

Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem. Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.

Želimo vam veliko uspeha pri delu.

Ekipa Inter diskont
ww.interdiskont.si