klara garažno dvigalo scaled

Garažno dvigalo ali točkasto dvigalo – 9x kako izbrati!

Garažno dvigalo ali točkasto dvigalo? Izbira je velika. Enega ali drugega lahko uporabite za dvigovanje vozil.
Menjavo platišč lahko tako opravite kar v domači garaži, hitro, enostavno in poceni. S temi nasveti boste zagotovo lažje izbrali.

Hidravlično garažno dvigalo

Danes je na izbiro veliko različnih garažnih dvigal in včasih je težko izbrati pravega. Odkar so garažna dvigala na voljo, se je zelo spremenilo in olajšalo dvigovanje vozil. Prav tako se je pri tem opravilu povečala varnost in zanesljivost.
To pa ne pomeni, da so vsa garažna dvigala enaka. Priporočamo vam garažna dvigala, ki so ustrezno pregledana s strani pooblaščenih podjetij, priglašenih za certificiranje izdelkov, ki se prodajajo na območju EU.
Garažna dvigala, ki nimajo ustreznih certifikatov, so slabše kvalitete in so tako lahko tudi nevarna za uporabnika. Poleg tega si nihče ne želi, da pri dvigovanju vozila dvigalo popusti in se pri tem poškoduje še vozilo. Zato imajo garažna dvigala ID vse ustrezne certifikate in izjave o skladnosti v skladu s pravili in zahtevami, ki veljajo v EU.
Vsak proizvajalec garažnih dvigal vedno opozarja, da je treba dvignjeno vozilo zavarovati  s podstavki/stojali.  Tako boste naredili še več za varno delo in preprečili zdrs vozila.

dvigalo garazno profi dpg3000 2

Izbira pravega garažnega dvigala

Kakšno vozilo boste dvigovali? Kolikšna je teža vozila? Kakšno dvigalo boste uporabili?
Kapaciteta dviga je zelo pomembna. Če boste dvigovali avto, ki je težak 1500 kg, potem potrebujete dvigalo, ki ima prav takšno zmožnost dviga.
Varnostni faktor je tako 4:1, saj boste vozilo dvignili samo na enem delu, na primer pri prednjem kolesu. Garažna dvigala so zasnovana tako, da imajo že svoj lastni varnostni faktor, tako da  bo izbira takšnega dvigala zadostovala.

hidravlicno dvigalo garazno 2t dg2000 1

Mehansko ali hidravlično garažno dvigalo?

Odgovor na to vprašanje je zelo enostaven. Hidravlično dvigalo ima veliko prednosti pred mehanskim. Mehansko škarjasto dvigalo ima manjšo površino in lahko hitro zdrsne. Poleg tega pa škarjasta oblika mehanskega dvigala ne omogoča varnega dela. Mehanska dvigala so lažja in manjših mer, zato so  shranjena v prtljažniku skoraj vsakega vozila. Mehanska dvigala so zelo uporabna, kadar ste na cesti in se zgodi nepredviden dogodek. V nujnem primeru, kot je na primer predrta guma, je to dvigalo zelo dobrodošlo, saj lahko platišče zamenjamo takoj in sami.

Za vsako drugo opravilo pa raje izberite hidravlično dvigalo. Hidravlično dvigalo zagotavlja veliko več varnosti in učinkovitejše delo. Ponovno vas opozarjamo, da hidravlično dvigalo vedno uporabljate v kombinaciji s podstavki/stojali.

stojalo z nalepko

Hidravlično točkasto dvigalo

Hidravlična točkasta dvigala, nekateri jim pravijo tudi batna dvigala, imajo podoben način uporabe. Točkasta dvigala niso tako stabilna kot garažna. Največkrat se uporabljajo, kadar je potrebno vozilo dvigniti na dveh ali štirih točkah hkrati. Točkasta dvigala tudi ne dosežejo takšne višine dviga kot garažna. Seveda tudi točkasta dvigala vedno uporabljajte v kombinaciji s podstavki/stojali.

Priporočamo vam, da za menjavo gum ali platišč uporabite garažno dvigalo, ker zagotavlja veliko več varnosti. Poleg tega je tudi garažno dvigalo prenosno in ne nazadnje cenovno ugodno.

0000116010 1

Aluminijasto ali jekleno ohišje?

Pri izbiri dvigala z aluminijastim ali jeklenim ohišjem ste lahko velikokrat postavljeni pred kar nekaj vprašanj in napačnih odgovorov. Nekateri so prepričani, da so dvigala z jeklenim ohišjem močnejša in vzdržljivejša. Današnja dvigala z aluminijastim ohišjem zagotavljajo enako zanesljivost. Poleg tega so dvigala z aluminijastim ohišjem lažja in tako bolj priročna za manevriranje. Zato jih uporabljajo tudi na avtomobilskih dirkah in v velikih delavnicah. Končna cena dvigala z aluminijastim ohišjem je sicer nekoliko višja, ampak druge prednosti jih v skupnem seštevku približajo dobrim dvigalom z jeklenim ohišjem.

Končna ugotovitev je, da sta obe izvedbi dvigal varni in uporabni, odločitev za nakup pa je seveda na vaši strani.

WH15A garažno dvigalo

Standardno garažno dvigalo ali dvigalo z nizkim profilom?

Vse je odvisno od vašega vozila. Če imate športno vozilo ali vozilo, ki je prirejeno/spuščeno, potem je bolje, da izbere garažno dvigalo z nizkim profilom.  Nizka vstopna višina in podaljšano ohišje takšnemu dvigalu omogočata, da lahko doseže varne točke za dvigovanje na skoraj vseh vozilih. Nekatera od teh dvigal so opremljena tudi s pedalom za hitro dviganje, kar vam bo omogočilo lažje in učinkovitejše delo.

Še nasvet: Daljše kot je ohišje garažnega dvigala, lažje je dvigovanje vozila.

Za vsa druga vozila, na primer kombinirana vozila in vozila z višjo šasijo, pa je bolje uporabiti standardno garažno dvigalo.

WH20S garažno dvigalo 1

Varnostni ventil

Vsako kvalitetno garažno in točkasto dvigalo je opremljeno z varnostnim ventilom, ki onemogoča preobremenitev dvigala.
Pri preobremenitvi začne varnostni ventil popuščati. Nastavitev varnostnega ventila je tovarniško določena in je ni dovoljeno spreminjati.
Dvigala brez varnostnega ventila lahko privedejo do poškodb uporabnika in vozila.
V vsakem primeru pa vam svetujemo, da dvigala nikoli ne preobremenjujete.

Varnostni nasveti za pravilno uporabo hidravličnega garažnega ali točkastega dvigala

 • Važno: Preden začnete delati z dvigalom, upoštevajte vsa varnostna navodila in navodila za uporabo! Pred uporabo se seznanite z delovanjem dvigala. Preizkusite načine delovanja brez obremenitve.
 • Opozorilo: Z dvigala ne odstranjujte nobenih varnostnih nalepk.
 • Dvigala nikoli ne preobremenjujte.
 • Dvigala nikoli ne spreminjajte ali prirejajte.
 • Pred vsako uporabo vedno preglejte dvigalo in njegove sestavne dele.
 • Dvigalo je namenjeno za delo na trdi podlagi. Mehkejše podlage lahko privedejo do nestabilnosti dvigala in možnega poškodovanja tovora.
 • Dvigala nikoli ne postavljajte pod kotom.
 • Ne dvigujte vozila, če so v njem osebe ali pa se osebe naslanjajo na vozilo.
 • Vedno zavarujte delovni prostor dvigala in območje njegovega delovanja.
 • Zaradi transporta lahko v hidravlični sistem pride nekaj zraka, ki ga je potrebno odstraniti. Če dvigalo reagira takoj pri premikanju ročice, je hidravlični sistem odzračen. V nasprotnem primeru je potrebno bat v dvigalu odzračiti.
 • Pred dvigovanjem vozila se prepričajte, da je vozilo v prestavi in je ročna zavora zategnjena. Pri vozilih z avtomatskim menjalnikom izberite položaj »P«. Tako boste preprečili zdrs vozila.
 • Obremenitev dvigala ne smeti biti večja od predpisane. Pri večjih obremenitvah lahko pride do poškodovanja dvigala ali do poškodb oseb ali tovora. Dvigalo postavite tako, da pri dvigovanju ali spuščanju ne segate pod vozilo.
 • Dvignjen tovor vedno spuščajte počasi. Ventil vedno odpirajte počasi.
 • Popravilo dvigala smejo opravljati le pooblaščene osebe z originalnimi rezervnimi deli. V nasprotnem primeru lahko dvigalo postane nevarno za uporabnika.
 • Ne pozabite: Uporaba dvigala, ki ni v skladu z navodili za uporabo, ni dovoljena. Vsak poseg v dvigalo, ki bi spremenil njegove tehnične lastnosti, je prepovedan. V teh primerih proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik ne prevzemata nobene odgovornosti.

4 koraki, kako izbrati pravo dvigalo

 • Seznanite se z različnimi tipi dvigal za dviganje vozil. Na spletu lahko poiščete tudi predstavitveni video, ki prikazuje tipe dvigal in njihovo uporabo. Poglejte: Garažno Dvigalo, kompresorska pištola & kompresorska cev.
 • Določite namen, zakaj in na kakšen način boste dvigalo uporabljali.
 • Preverite, kateri tip dvigala ustreza vašemu vozilu.
 • Določite razpoložljiva finančna sredstva in ocenite možnosti.

Kot vedno pa nekaj za konec:
Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem. Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.
Za dodatne informacije, nasvete in pojasnila nam lahko pišete na: info@interdiskont.si.

Želimo vam veliko uspeha pri delu.
Ekipa Inter diskont

naslovna fotografija: Klara, foto: Ivko