Žage predstavljajo ključno orodje, ki z rezanjem omogoča precizno oblikovanje in prilagajanje materialov, ne glede na to, ali gre za gradbeništvo, obdelavo lesa, kovin ali domače popravilo. V naši ponudbi boste našli široko paleto žag, med katerimi izstopajo sabljasta povratna žaga, potezna zajeralna žaga, vbodna nihajna žaga, električna tračna žaga in ročna krožna žaga. Vsaka od teh žag je unikatna v svoji funkcionalnosti, saj se razlikujejo po načinu reza in namenu uporabe, kar omogoča izbiro pravega orodja za vaš specifičen projekt. Z našimi žagami boste dosegli visoko stopnjo natančnosti in učinkovitosti, ki bo vaše delo dvignila na višji nivo.

Kaj je žaga?

Žaga je orodje, ki se uporablja za rezanje različnih materialov, predvsem lesa, kovine in plastike. Njena uporaba sega vse od domačih delavnic, kjer se z žaganjem ukvarjamo kot s hobijem, do profesionalnih podjetij, kjer je žaganje bistveni del vsakodnevnih operacij.

Kdaj in zakaj uporabljamo žage?

Odgovor je preprost: kadar potrebujemo natančno in učinkovito rezanje. Žaga je nepogrešljiva pri številnih opravilih, kot so gradnja, obnova, mizarstvo, itd.

Dobre lastnosti žage?

Prva in najpomembnejša lastnost je njena učinkovitost. Žage omogočajo hitro ter natančno rezanje, kar prihrani čas in energijo. Druga ključna lastnost je njena uporabnost. Ne glede na to, ali ste domači mojster ali profesionalni obrtnik, je žaga orodje, ki ga boste vedno potrebovali. Poleg tega je žaga izjemno praktičen pripomoček, saj je enostaven za uporabo in vzdrževanje.

Izbira prave žage je odvisna od vrste materiala, s katerim delate, in od narave naloge. Na srečo imamo pri Inter diskontu veliko različnih vrst žag, ki so prilagojene različnim potrebam ter zahtevam.

Vrste žag

Poznamo več različnih vrst žag, ki so prilagojene za različne naloge in materiale. Vsaka vrsta žage ima svoje specifične značilnosti in prednosti, ki jo naredijo idealno za določene naloge. V nadaljevanju se bomo podrobneje seznanili z eno izmed najbolj priljubljenih in vsestranskih vrst žag – akumulatorsko povratno ali sabljasto žago.

Akumulatorska povratna / sabljasta žaga

Akumulatorska povratna / sabljasta žaga je prenosno orodje, idealno za rezanje različnih materialov, kot so les, kovina, plastika, guma ter mavčne plošče. Zaradi svoje sposobnosti grobega rezanja je to orodje izjemno priljubljeno, saj deluje hitro in elegantno, tudi brez zunanjega vira napajanja.

Naša akumulatorska povratna / sabljasta žaga iz serije UNI LINE ID Tools je kompaktna, lahka ter zelo učinkovita. Njena ergonomska oblika in nedrseč ročaj zagotavljata udobno uporabo, število vrtljajev pa se lahko prilagodi glede na material. Opremljena je z brezkrtačnim motorjem, ki zagotavlja daljši čas delovanja, več moči in daljšo življenjsko dobo. Dodatne funkcionalnosti, kot so elektronska zaščita proti preobremenitvi in LED delovna lučka, pa še dodatno izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Ta žaga je del naše serije UNI LINE ID Tools, kar pomeni, da je mogoča združljivost baterij med izdelki v tej seriji. To je še ena prednost, ki jo prinaša naša akumulatorska povratna / sabljasta žaga, saj omogoča večjo fleksibilnost in prihranek pri nakupu baterij.

Za več informacij o akumulatorskem orodju si lahko preberete naš blog, kjer redno objavljamo koristne nasvete ter informacije.

Sabljasta / povratna žaga

Sabljasta / povratna žaga je ena izmed najbolj priljubljenih žag na trgu. Gre za ročno žago, ki ima dolgo, ravno rezilo, ki se lahko uporablja za rezanje materialov vodoravno, navpično in diagonalno. Rezilo se giblje naprej ter nazaj, zato ji rečemo tudi povratna. Je idealna za različne aplikacije, kot so rezanje lesa, kovin, cevi, plastike itd. Ima tudi prilagodljivo hitrost za rezanje več elementov z različnimi debelinami.

Naša Inter diskont sabljasta / povratna žaga je opremljena s 3-stopenjsko nastavljivim/vrtljivim glavnim ročajem za učinkovitejše in lažje delo. Tehnični podatki kažejo, da ima nazivno moč 850 W, število gibov je 0-2800/min (prosti tek), dolžina giba pa 28 mm.

To orodje se uporablja zlasti za grobo žaganje, obrezovanje dreves in razkosavanje pri rušilnih delih. Za posamezne materiale, kot so les in različne kovine, so na voljo številni žagini listi. Prav zato našo vrhunsko žago uporabljajo mizarji, vodovodarji, gradbeniki in drugi.

Sabljasta / povratna žaga je podobna žagi lisičji rep. Poganja jo motor, kar tej napravi omogoča močnejše ter hitrejše dokončanje dela. List žage je upogljiv, da lahko z lahkoto dosežete vse kotičke. Z njeno pomočjo boste lahko enostavno in hitro opravili vsako opravilo, ki zahteva grob rez materiala.

Potezna / zajeralna žaga

Potezna / zajeralna žaga je orodje, ki združuje zmogljivost ter natančnost, kar je bistvenega pomena pri obdelavi lesa in popravilu pohištva. Ima ravno in dolgo rezilo, ki omogoča gladke in natančne reze. Zajeralna žaga je zasnovana tako, da se prilega vaši roki. Le-to zagotavlja udobno uporabo ter natančnost pri vsakem rezu. Žago lahko uporabite za sestavljene reze, pri katerih so potrebni poševni in čelilni koti.

Inter diskont potezna / zajeralna žaga je opremljena z močnim 1900 W motorjem in laserjem za točno rezanje. Primerna je za vse vrste opravil doma pa tudi v delavnici. Žago lahko uporabljate za rezanje lesa, lesenih izdelkov ter ustreznih umetnih mas. Število vrtljajev – prosti tek je 5000 U/min. V paketu so še vpenjalo, 2 x podpornik, list – karbidna trdina ter vrečka za prah.

Zajeralna žaga je nujni pripomoček za vsako domačo in profesionalno delavnico. Ker je prenosna in hkrati kompaktna, je zelo uporabna kjerkoli in kadarkoli. Za več pomembnih informacij o tej žagi vam priporočamo, da si preberete ta članek, kjer boste izvedeli 8 nasvetov za varno delo s potezno žago.

Vbodna nihajna žaga

Vbodna nihajna žaga – instrument, ki se ponaša z nastavljivo hitrostjo delovanja, kar omogoča precizno ter kakovostno delo. Poleg tega pa ima tudi možnost nihajnega gibanja, kar pripomore k bolj gladkemu rezanju materiala ter zmanjšanju vibracij in utrujenosti uporabljajoče osebe. Vbodna žaga je najbolj primerna za obdelavo lesenih in kovinskih materialov ter izdelavo različnih oblik, vzorcev ter notranje in zunanje opreme.

Naša vbodna nihajna žaga je opremljena z močnim 570 W motorjem in nastavljivimi 3-stopenjskimi nihajnimi gibi. Žaga omogoča nastavitev finega rezanja brez nihajnega giba. Nastavljiv podstavek z obojestransko nastavljivimi koti reza omogoča podrobno in učinkovito delo. Število hodov lista je 0–3000/min (prosti tek), rezanje pod kotom je kar +/- 45°.

Vbodna žaga je nepogrešljivo orodje za domače mojstre ter profesionalne obrtnike. Z njeno pomočjo lahko enostavno in hitro opravite vsako opravilo, ki zahteva natančno rezanje v ravni črti ali po krivulji.

Električna tračna žaga

Električna tračna žaga se ponaša z izjemno zmogljivostjo ter natančnostjo, kar jo uvršča med najbolj zaželene naprave za obdelavo lesa, kovin in drugih materialov. S svojo robustno konstrukcijo in naprednimi funkcijami zagotavlja visoko kakovost rezanja, kar omogoča dolgoletno uporabo brez izgube učinkovitosti.

To orodje uporablja prilagodljivo dolgo rezilo, ki se neprekinjeno premika navzdol za enakomeren zaključek. Zasnovana je za rezanje in je idealna pri nepravilnih oblikah ter gladkih ravnih črtah. Zahteva natančne rezalne gibe in omogoča izjemno natančnost pri oblikovanju.

Električna tračna žaga, ki jo ponujamo, je opremljena z močnim 350 W motorjem, ki zagotavlja učinkovito in varno delo. S številom vrtljajev prostega teka 1450 U/min ta naprava omogoča globino reza do 230 mm in višino reza do 90 mm. Dimenzija mize je 300 mm x 300 mm, kar zagotavlja udobno delovanje, medtem ko kot reza med 0° in 45° omogoča različne načine rezanja.

Priključek za odsesavanje s premerom 54 mm pomeni, da bo delovno okolje čisto, medtem ko zaščitni razred II ter stopnja zaščite IP20 zagotavljata varno uporabo. Kljub svoji robustnosti je teža žage le 17 kg, kar omogoča enostavno premikanje in hkrati shranjevanje.

Električna tračna žaga je odlična izbira za vse, ki iščejo orodje, ki združuje moč, natančnost ter vzdržljivost. Z njo boste lahko učinkovito in natančno opravili široko paleto nalog, ne glede na vrsto materiala, ki ga obdelujete.

Ročna krožna žaga

Za hitro in izjemno natančno žaganje v ravni črti se priporoča krožna žaga. Ta se odlikuje z ustreznostjo za dolge reze ter za rezanje nekoliko debelejših obdelovancev. Najpogosteje se takšen instrument uporablja pri žaganju lesa, a se z njo lahko žaga še druge materiale.

Ročna krožna žaga je torej orodje, ki se ponaša z izjemno natančnostjo in učinkovitostjo pri obdelavi različnih materialov. Njena glavna značilnost je kakovosten žagin list. Le-ta omogoča gladko ter precizno rezanje.

Ta vrsta žage je zelo priljubljena pri obdelavi lesa, saj omogoča dolge in ravne reze z minimalnim naporom.

Poleg tega je ta naprava zelo priročna in praktična. Zaradi svoje prenosljivosti jo lahko enostavno prenašamo in uporabljamo na različnih delovnih mestih.

Ročna krožna žaga, ki jo ponuja Inter diskont, je opremljena s kakovostnim žaginim listom. Zahvaljujoč vgrajeni blokadi vretena je menjava žaginega lista hitra in enostavna, kar pripomore k učinkovitosti dela. Močan 1300 W motor omogoča gladko in natančno rezanje, medtem ko lahkotnost ter ergonomsko oblikovan ročaj zagotavljata udobno uporabo. Ta žaga je idealna za detajlno obrezovanje in razrezovanje lesa ter drugih materialov.

Ročna krožna žaga je odlična izbira za tiste, ki iščejo zanesljivo orodje za obdelavo lesa. S svojo močno konstrukcijo prispeva k stabilnosti in trpežnosti. To omogoča dolgoletno uporabo brez izgube kakovosti rezanja.

Kompresorska žaga

Kompresorska žaga je posebna vrsta žage, ki uporablja stisnjen zrak kot vir energije za delovanje. Ta vrsta žage je zelo priljubljena zaradi svoje moči, učinkovitosti ter sposobnosti rezanja različnih materialov.

Kompresorska žaga deluje na principu stisnjenega zraka, ki ga kompresor dovaja v orodje. Ko pritisk doseže določeno vrednost, se motor ustavi, ko se pritisk v posodi zniža, se motor vklopi. Višino pritiska lahko kontrolirate s pomočjo manometra. Višina pritiska v tlačni posodi ne sme nikoli preseči delovnega pritiska (PS). Pravilna stopnja delovnega pritiska označi sunkovit izpust zraka, ko se motor ustavi.

ID kompresorska žaga je opremljena z vrsto tehničnih lastnosti, ki zagotavljajo njeno efektivnost ter natančnost. Med temi tehničnimi podatki so:

 • Priključek: 1/2″
 • Število nihajev (prosti tek): 5000/min
 • Dolžina reza: 8 mm
 • Poraba zraka: približno 57 l/min
 • Delovni tlak: max. 6.3 bar
 • Nivo tlaka (Lpa): 82.9 db(A) +/- 3%
 • Nivo hrupa (Lva): 106.5 db(A) +/- 3%
 • Nivo vibracij: 3.5 m/s2

Poleg tega je ta kompresorski instrument opremljen tudi z različnim priborom, ki vključuje 2 žagina lista, ključ inbus, hitro spojko/tip EU in PVC posodico za olje.

Žage za les

Žage za les so bistvenega pomena v orodjarni vsakega obrtnika, ki se ukvarja z obdelavo lesa. Med njimi so nekatere posebej priljubljene, kot so žaga za les lisičji rep, japonska žaga, lokarica in žaga za les in mavčne plošče. Vsaka od teh žag je specializirana za določene vrste rezanja, kar omogoča večjo prilagodljivost in učinkovitost pri delu.

 • Japonska žaga se od zahodnih ročnih žag razlikuje v nekaj ključnih točkah. Reže na poteg, kar pomeni, da žaga reže, ko jo potegnete proti sebi. To omogoča manjšo obremenitev, tanjše rezilo in posledično hitrejše rezanje z manj napora. Japonska žaga je idealna za natančno rezanje, saj proizvede manj žagovine kot debelo rezilo. Japonska žaga za les 560 MM J250D je izjemno natančna, saj ima ozek list, ki omogoča natančen ter čist rez.
 • Lokarica ali ločna žaga ima dolgo tanko rezilo, ki ga drži votel kovinski okvir, in izgleda kot lok. Ta majhna prenosna žaga je idealna za domača opravila, kot je rezanje drevesnih vej, grmičevja in tanjših drv. Lokarica 762MM BGS762 je odlična za groba dela, saj je lahka in preprosta za uporabo.
 • Žaga za les in mavčne plošče je zelo prilagodljiva ter učinkovita, saj omogoča rezanje različnih materialov. Ta vrsta žage je idealna za natančno rezanje lesa in mavčnih plošč, kar je bistvenega pomena pri gradnji in prenovi.

Za več informacij o različnih vrstah žag za les obiščite to povezavo.

Motorna Žaga

Motorna žaga, znana tudi kot verižna žaga, je močno orodje, ki je nepogrešljivo za vse, ki se ukvarjajo z delom z lesom. Z njo lahko hitro in učinkovito podiramo drevje, obrezujemo veje ali celo sekamo les. Zaradi svoje moči in učinkovitosti je motorna žaga ključno orodje za gozdarje, vrtnarje, gradbenike ter domače mojstre.

Motorna žaga deluje na principu motorja, ki poganja verigo z ostrimi zobmi. Ta veriga se premika okoli vodila, kar omogoča rezanje lesa. Obstajajo različne vrste motornih žag, vključno z električnimi, baterijskimi in bencinskimi žagami. Vsaka od teh vrst ima svoje prednosti in slabosti, zato je izbira prave žage odvisna od specifičnih potreb uporabnika.

 • Električne motorne žage so idealne za občasno rezanje drv in so odlične za notranja dela, zlasti za zaključna dela. So tihe in ne proizvajajo izpušnih plinov, vendar so omejene z dolžino napajalnega kabla.
 • Baterijske motorne žage so odlične za obrtnike ter so primerne tudi za občasno rezanje drv. Ne omejujejo vas z napajalnim kablom in ne proizvajajo izpušnih plinov, vendar je njihov čas delovanja omejen z zmogljivostjo baterije.
 • Bencinske motorne žage so primerne za profesionalno uporabo in so odlične za redno rezanje. Imajo visoko moč motorja in so primerne tudi za sečnjo odraslih dreves. Zaradi močnega motorja je potrebna posebna previdnost pri uporabi in ustrezna zaščitna oprema.

Teleskopska žaga

Teleskopska žaga je posebna vrsta žage, ki je zasnovana za obrezovanje vej na težje dostopnih mestih. Njena glavna značilnost je teleskopski ročaj, ki se lahko raztegne do želene dolžine, kar omogoča dosego višjih vej brez uporabe lestve ali drugih pripomočkov. Poleg tega ima teleskopska žaga vrtljivo rezalno glavo, ki omogoča rezanje pod različnimi koti, kar je še posebej koristno pri obrezovanju vej na težje dostopnih mestih.

Kako izbrati pravo žago za vaše potrebe: vrsta dela, material, frekvenca uporabe

Izbira prave žage je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto dela, ki ga nameravate opraviti, materialom, ki ga želite rezati, in vašim osebnim udobjem pri uporabi orodja. Tukaj je nekaj ključnih točk, ki jih je treba upoštevati:

 • Vrsta dela: Za grobo rezanje in obrezovanje dreves je najbolj primerna motorna ali teleskopska žaga. Za natančno rezanje in oblikovanje lesa so boljše izbire vbodna, krožna ali japonska žaga. Za rezanje kovin in drugih trdih materialov je najboljša izbira sabljasta žaga.
 • Material: Nekatere žage so boljše za določene materiale. Na primer, krožne žage so idealne za rezanje lesa, medtem ko so sabljaste žage boljše za rezanje kovin.
 • Udobje in varnost: Izberite žago, ki je udobna za uporabo in se počutite varno pri njeni uporabi. To je še posebej pomembno pri dolgotrajnih projektih, kjer lahko neudobje ali utrujenost vplivata na vašo varnost.
 • Cena in kakovost: Ne pozabite upoštevati cene in kakovosti žage. Dražje žage so običajno boljše kakovosti in trajajo dlje, vendar to ne pomeni, da so vedno najboljša izbira za vaše potrebe.
 • Dodatne funkcije: Nekatere žage imajo dodatne funkcije, kot so nastavljiva hitrost, vrtljiva rezalna glava ali teleskopski ročaj, ki lahko olajšajo delo.

Nasveti za varno in učinkovito uporabo žag

Varnost in učinkovitost sta ključna dejavnika pri uporabi žag. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri varni in učinkoviti uporabi žag:

 • Uporabite ustrezno zaščitno opremo: Vedno nosite zaščitna očala, rokavice, zaščitno obutev in, če je potrebno, zaščitne slušalke. To bo pomagalo preprečiti poškodbe zaradi letenja ostružkov ali hrupa.
 • Preverite žago pred uporabo: Preden začnete z delom, preverite, ali je žaga v dobrem stanju. Preverite, ali so zobje ostri in če je rezilo pravilno nameščeno.
 • Uporabite pravilno tehniko: Držite žago trdno, a ne preveč močno. Rezanje naj bo gladko in brez prekinitev. Nikoli ne silite žage skozi material.
 • Vedno uporabljajte pravilno žago za material: Uporaba napačne žage za določen material lahko povzroči poškodbe žage ali materiala in lahko povzroči nevarne situacije.
 • Vedno izklopite žago, ko je ne uporabljate: To bo preprečilo nesreče, ki bi se lahko zgodile, če bi žaga nenadoma začela delovati.
 • Vedno delajte v varnem okolju: Poskrbite, da je delovno območje čisto in dobro osvetljeno. Izogibajte se delu v mokrih ali spolzkih pogojih.
 • Redno vzdržujte žago: Redno čiščenje in ostrenje žage bo pomagalo ohranjati njeno učinkovitost in varnost (več o tem kasneje).

Upoštevanje teh nasvetov bo pomagalo zagotoviti, da bo vaša uporaba žag varna ter učinkovita.

Kako pravilno skrbeti in vzdrževati žago?

Izbira prave žage je le polovica bitke, saj je pravilno vzdrževanje in skrb za orodje ključnega pomena za njegovo dolgotrajno ter učinkovito delovanje. Vzdrževanje žage ni zapleteno, vendar zahteva doslednost in pozornost do detajlov.

 1. Najprej je pomembno, da žago redno čistite. Po vsaki uporabi odstranite vse ostanke materiala, ki so se nabrali na rezilu ali v drugih delih žage. To lahko storite z mehko krtačo ali krpo. Če je žaga zelo umazana, jo lahko očistite z blagim detergentom in vodo, vendar se prepričajte, da jo po čiščenju temeljito posušite, da preprečite rjavenje.
 2. Drugi ključni del vzdrževanja žage je redno ostrenje rezila. Tudi najboljša žaga ne bo učinkovita, če je rezilo top. Ostrenje žage je lahko zahtevno, zato je priporočljivo, da to opravilo prepustite strokovnjaku ali pa uporabite posebno napravo za ostrenje žag.

Poleg tega je treba redno preverjati in vzdrževati tudi druge dele žage, kot so vodila, zobniki in motor (če je prisoten). Ti deli se lahko s časom obrabijo ali poškodujejo, zato jih je treba redno pregledovati in po potrebi zamenjati.

Vzdrževanje žage je pomembno ne le za njeno učinkovitost, ampak tudi za vašo varnost. Dobro vzdrževana žaga je varnejša za uporabo, saj zmanjšuje možnost nesreč, ki so posledica zatajitve opreme. Zato ne zanemarite tega pomembnega dela lastništva žage.

Kako pravilno shraniti žago?

Pravilno shranjevanje žage je ključno za njeno dolgo življenjsko dobo in varnost. Žago vedno shranjujte na suhem mestu, kjer ni izpostavljena vlagi ali ekstremnim temperaturam, saj lahko to povzroči rjavenje ali poškodbe materiala.

Žagine liste je priporočljivo prekriti z zaščitno prevleko, da preprečite poškodbe in ohranite njihovo ostrino.

Prav tako je pomembno, da žago shranite na varnem mestu, izven dosega otrok ali hišnih ljubljenčkov. Če je mogoče, uporabite originalno embalažo ali posebno torbo za shranjevanje orodja, ki bo dodatno zaščitila žago pred prahom in umazanijo.

Prikaz vseh 7 rezultatov