Stružnica se uporablja, ko je potrebna obdelava kovin in drugih materialov. Ta stroj omogoča obdelavo delov, ki so natančni in kakovostni. Uporablja se v različnih industrijah, kot so avtomobilska industrija, proizvodnja pohištva in mnoge druge. Generator pa je ključen za zagotavljanje električne energije na odročnih območjih ali v primeru izpada elektrike zaradi naravnih nesreč ali okvar naprav. Prav tako je nepogrešljiv na prireditvah, kot so koncerti in sejmi. Skratka, generatorji in stružnice sta ključni orodji v različnih panogah in zagotavljata nemoteno delovanje delavnic, gradbenih objektov, kmetij, vikendov, prireditev in še več.

Stružnica, orodje starodavne iznajdbe, ki je ohranilo svojo nesporno pomembnost skozi stoletja. To je ključni pripomoček, ki je postal nepogrešljiv del obrtniške zbirke, ne glede na to, ali ste strojni inženir ali lesar.

Kaj je stružnica?

Stružnica je najstarejši obdelovalni stroj, zasnovan za struženje – postopek, pri katerem se surov material obdeluje tako, da ga režemo, stružimo ali drugače odstranjujemo, dokler ne doseže želene oblike. Izvirajo iz antičnega Rima. Stružnice so se skozi stoletja razvijale in izpopolnjevale, da bi ustrezale potrebam sodobne industrije. Kljub temu pa ostajajo osrednji element v strojništvu in lesarstvu, saj praktično ni delavnice, ki bi se lahko izognila njihovi uporabi.

Kako deluje stružnica?

Stružnica deluje na preprostem, a učinkovitem principu. Surov material – kovina, les ali plastika – se pritrdi in vrti, medtem ko stružnica s pomočjo različnih nastavljivih rezil oblikuje material. Ta proces lahko izvedemo ročno ali s pomočjo računalniško krmiljenih stružnic za večjo natančnost in učinkovitost.

Stružnica za kovino

Stružnica za kovino predstavlja ključni element v industrijski obravnavi trdnejših materialov. Ta specializirana oblika stružnice je prilagojena za obdelavo kovinskih materialov, kot so jeklo, bron, aluminij in celo dragocene kovine. Kot nalašč za kovinarstvo, strojništvo ter druge povezane industrije, namizna stružnica za kovino ponuja obsežno natančnost in učinkovitost.

Ena izmed glavnih značilnosti stružnice za kovino je njena robustna in trpežna zasnova. Izdelana je iz materialov, ki lahko prenesejo velike obremenitve in vibracije, ki nastanejo med obdelavo kovine. Pogosto so tudi težje od svojih lesenih ekvivalentov, kar dodatno prispeva k njihovi stabilnosti in zanesljivosti.

Toda ali lahko mini stružnica za kovino obdela les ali plastiko? Medtem ko je to teoretično možno, je v praksi manj priporočljivo. Namizna stružnica za kovino je običajno izdelana iz trpežnih, robustnih materialov in zasnovana tako, da zmore obdelavo trših materialov, kot so jeklo in bron. Če bi se odločili za struženje lesa ali plastike s kovinsko stružnico, bi se lahko soočili z možnostjo poškodbe obdelovanca ali celo stružnice zaradi razlike v trdoti materialov.

Zato je pomembno, da za vsak material izberemo ustrezno stružnico.

Stružnica za les

Stružnica za les je posebej oblikovana za obdelavo lesa, zaradi česar lahko lesene bloke ali palice pretvori v izdelke, kot so krožniki, sklede, stebri in mnogo več.

Ko stružimo les, se obdelovanec vrti, medtem ko orodje miruje. Praviloma je stružnica za les manj robustna in težka kot njena kovinska različica, kar je posledica narave materiala, ki ga obdeluje.

V svetu obdelave lesa lahko ločimo dva specifična načina struženja: skledno struženje in vretensko struženje.

 • Skledno struženje vključuje oblikovanje letvic pravokotno na stružnico, kar omogoča ustvarjanje širokega spektra oblik, kot so sklede ali krožniki.
 • Nasprotno pa vretensko struženje vključuje obdelavo lesa, pri katerem so letvice vzporedne z osjo struženja, kar je idealno za ustvarjanje stebrov, nog za mize in podobno.

Vseeno je pomembno omeniti, da je stružnica za les zasnovana za obdelavo mehkejših materialov, kot je les. Uporaba takšne stružnice za trše materiale, kot so kovine, lahko privede do neučinkovitosti ali celo poškodb. Poskrbite, da vedno uporabljate pravo orodje za nalogo, kar bo prispevalo k najboljšim rezultatom in varnemu delovnemu okolju. V naslednjem razdelku se bomo podrobneje seznanili z struženjem plastike in drugih materialov.

Stružnica 230V

No, stružnica na naši spletni strani pa je namenjena obdelovanju raznih kovin, plastike, itd.

Stružnica 230V 300mm 81001 je idealna za tiste, ki potrebujete orodje, ki zmore obdelovati različne materiale s preciznostjo in učinkovitostjo. Omogoča vam največjo delovno dolžino 300 mm, kar je dovolj za večino projektov struženja.

Vključena je tudi funkcija vzdolžnega pomika za določanje koraka navoja, kar pomeni, da lahko enostavno nastavite korak navoja za vaš specifični projekt. Čeprav to zahteva menjavo zobnikov na prenosu pomika, ne skrbite – vsi potrebni zobniki so priloženi v paketu.

Prepričani smo, da vam bo ta stružnica olajšala delo in vam omogočila ustvarjanje natančnih in kakovostnih izdelkov. Ne zamudite priložnosti za izboljšanje vaše delavnice ter povečanje produktivnosti.

STRUŽNICA 230V 300mm 81001

Struženje plastike in drugih materialov

Struženje pa ni omejeno samo na kovino in les. Sodobna tehnologija in inovativne prakse so omogočile struženje plastike in drugih materialov, kar širi spekter možnosti in aplikacij tega procesa.

Stružnice za plastiko so namenjene obdelavi široke palete plastičnih materialov. Tako kot pri stružnicah za kovino in les, so tudi pri stružnicah za plastiko značilnosti in zmogljivosti stroja prilagojene zahtevam materiala. Plastika kot material je pogosto lažja in mehkejša od kovine, kar zahteva drugačen pristop in orodja.

Obstajajo pa tudi večnamenske stružnice, kot so je CNC stružnica, ki je sposobna obdelovati različne materiale. Sodobne CNC stružnice so zasnovane za visoko natančnost ter ponujajo veliko večjo stopnjo avtomatizacije, kar lahko poveča učinkovitost in produktivnost. Vendar so takšne naprave običajno dražje in zahtevajo dodatno usposabljanje.

Glede na to, da so stružnice za plastiko običajno namenjene obdelavi različnih vrst plastike, morda ne bodo primerne za obdelavo trših ali mehkejših materialov.

Zato je pri izbiri te naprave ključno razumeti, kateri materiali se bodo obdelovali, in izbrati stružnico, ki je najbolje prilagojena za te materiale.

Ne glede na izbiro specializirane stružnice za kovino, les ali plastiko ali večnamenske stružnice, je pomembno, da se stružnica pravilno uporablja in vzdržuje za optimalno delovanje ter dolgo življenjsko dobo.

Kaj je CNC stružnica?

CNC stružnica, ali numerično krmiljena stružnica, je ključna komponenta sodobne proizvodnje. Z njo lahko izdelujemo predvsem okrogle izdelke iz različnih materialov. CNC stružnica je avtomatski obdelovalni stroj, ki prinaša številne prednosti, kot so prilagodljivost, natančnost in učinkovitost.

Ves proces struženja je programiran, zato ga je mogoče vnaprej pripraviti in optimizirati za različne potrebe obdelovanca. To omogoča zelo natančno obdelavo, kar je še posebej pomembno pri izdelavi kompleksnih ali zelo natančnih delov.

Prednosti CNC stružnic se ne končajo pri natančnosti. S hitrostjo struženja se občutno poveča kapaciteta proizvodnje, kar pripomore k bolj učinkoviti in hitrejši proizvodnji. To ne poveča samo produktivnosti, temveč omogoča tudi hitrejšo prodajo izdelkov, kar vodi do boljše dobičkonosnosti.

Na CNC stružnicah je delovni proces popolnoma avtomatiziran, kar omogoča enostavno spremljanje ter prilagajanje delovnega procesa. Spremljanje in prilagajanje v realnem času omogočata kakovosten končni izdelek in zmanjšujeta možnost napak.

Čeprav zahtevajo več začetne naložbe in usposabljanja za uporabo, CNC stružnice ponujajo neskončne možnosti za izdelavo in prilagajanje izdelkov, kar jih naredi nepogrešljive v številnih industrijah, od avtomobilske do letalske.

Sestava stružnice

Stružnica je natančno sestavljena iz več ključnih delov. Te komponente zagotavljajo, da stružnica lahko opravlja svoje delo – obdelavo različnih materialov na natančen, učinkovit in varni način. Poglejmo glavne sestavne dele:

 • Postelja je osnovni okvir stružnice. Izdelana je bodisi kot ulita ali varjena in služi kot temelj za vse ostale komponente.
 • Vretenjak je odgovoren za prilagajanje pogona glede na zahtevano hitrost glavnega vretena. Ta hitrost je lahko zelo počasna ali pa zelo hitra, odvisno od vrste izdelka, ki ga obdelujemo. Mehanski menjalnik, hidravlični pogoni ali elektronska regulacija se pogosto uporabljajo za to nalogo.
 • Vodila omogočajo gibanje med odrezovanjem. Lahko so kotalna ali drsna, hidrostatična vodila pa se uporabljajo, ko so za obdelavo potrebne visoke hitrosti in zelo natančna gibanja.
 • Pogoni so srce stružnice. Glavni pogon uporablja stružnica za glavno gibanje za odrezovanje, poleg tega pa so na stružnici nameščeni tudi pomožni pogoni, ki poskrbijo za ustrezno delovanje preostalega gibanja.
 • Sani in suporti so bistveni za premikanje po vpenjalnem sistemu z nameščenimi orodji. Suporti omogočajo prečno premikanje, sani pa vzdolžno premikanje. Odvisno od vrste stružnice so lahko na njej eden ali več teh delov.
 • Konjiček je namenjen za pomoč pri podpiranju daljših obdelovancev. Pritrjen je neposredno na posteljo. S to funkcijo je stružnica lahko popolnoma učinkovit vrtalnik.
 • Linete so manjše, vendar ključne komponente, ki nudijo vmesno podporo pri struženju daljših in bolj zapletenih kosov. Linete zmanjšujejo upogibne napetosti na daljših obdelovancih, kar prispeva k natančnosti obdelave. Linete so lahko premične ali samostojne.
 • Vpenjalni deli stružnic omogočajo hitro in enostavno nameščanje obdelovanca na glavno vreteno. Ti deli vključujejo vpenjalno glavo, čelne plošče, vpenjalne stročnice, vpenjalne konice.

Vsak sestavni del stroja ima svojo vlogo in vpliva na uspešnost in natančnost obdelave. Razumevanje teh komponent je ključnega pomena za maksimalno izkoriščanje zmogljivosti stružnice.

Proces struženja: korak za korakom

Kot vemo je struženje je postopek, pri katerem material odstranjujemo od izbranega kosa, da bi dosegli želeno obliko in velikost. Ta metoda zahteva natančnost ter pozornost. Tu je postopek struženja, korak za korakom:

 1. Izbira materiala: Najprej morate izbrati pravi material za vaš projekt. To je lahko kovina, les ali plastika.
 2. Priprava materiala: Material morate pripraviti tako, da ga pritrdite na stružnico. Material mora biti pravilno ter varno pritrjen, da se med procesom struženja ne premika.
 3. Nastavitev stružnice: Nato nastavite stružnico glede na potrebe vašega projekta. To vključuje nastavitev hitrosti vrtenja in izbiro orodja za struženje.
 4. Struženje: Ko je vse nastavljeno, lahko začnete s procesom struženja. Material odstranjujete postopoma, dokler ne dosežete želene oblike in velikosti.
 5. Končna obdelava: Po končanem struženju morate izdelek obdelati. To lahko vključuje brušenje, lakiranje ali poliranje, odvisno od vašega projekta ter uporabljenega materiala.

Varnostni ukrepi pri delu s stružnico

Pri delu s stružnico je varnost ključnega pomena. Tukaj so nekateri pomembni varnostni ukrepi, ki jih je treba upoštevati:

 • Osebna zaščitna oprema (OZO): Vedno nosite zaščitna očala, delovne rokavice in trdne čevlje. Če delate s hrupno opremo, uporabite tudi zaščito za ušesa.
 • Previdnost pri delu: Bodite pozorni na svoje okolje in se prepričajte, da vas nič ne moti. To vključuje tudi preverjanje, da so vaša oblačila in lasje varno oddaljeni od delovnih območij.
 • Poznavanje stroja: Pred uporabo stružnice se prepričajte, da ste dobro seznanjeni z njenim delovanjem. Če niste, se posvetujte z usposobljeno osebo ali preberite priročnik za uporabo.
 • Pravilno rokovanje z orodji: Pri rokovanju z ostrimi orodji vedno uporabljajte največjo previdnost. Orodja naj bodo vedno dobro ohranjena in ostra, saj lahko topa orodja povzročijo nepredvidljive rezultate.
 • Redno vzdrževanje: Redno vzdrževanje vaše stružnice bo pomagalo preprečiti morebitne nevarnosti, kot so poškodbe zaradi obrabe ali napak v stroju.

Spoštovanje teh varnostnih ukrepov bo pomagalo zagotoviti, da bo vaša izkušnja s struženjem varna in produktivna.

Vrste stružnic

Pri izbiri stružnice je pomembno razmisliti, katera vrsta bo najbolj ustrezala vašim potrebam. Glavne dele in njihovo razmestitev stružnic deli na več osnovnih vrst. Preden se odločite za nakup, dobro premislite, katero vrsto potrebujete in katera bi bila za vas najprimernejša.

Univerzalna stružnica

Univerzalna stružnica je izjemno prilagodljiv stroj, ki se praviloma uporablja za izdelavo posameznih izdelkov ali majhnih serij. Ta vrsta stružnice je idealna za manjše delavnice in vzdrževalne dejavnosti, pa tudi za vsako situacijo, kjer je potreben čim bolj vsestranski stroj.

Na univerzalni stružnici je mogoče izvesti širok spekter struženja. To vključuje vzdolžno in prečno struženje, struženje valjastih in stožčastih navojev, struženje Arhimedovih spiral in še veliko več. Dodatno omogoča vrtanje, grezovanje, povrtavanje, rezanje navojev z navojnimi svedri in čeljustmi, ročno poliranje ter piljenje. Z uporabo dodatnih pripomočkov je mogoče na univerzalni stružnici stružiti krogle, kopirati ter brusiti.

Za univerzalne stružnice je značilno, da imajo ločen poseben mehanizem za vzdolžno in prečno podajanje s pomočjo utornega vretena in poseben mehanizem za rezanje navoja s profilnimi orodji. Ta mehanizem vključuje vodilno vreteno in dvodelno matico. Zaradi vsestranskosti je univerzalna stružnica odlična izbira za različne delavnice.

Čelna stružnica

Čelne stružnice so posebna vrsta prečnih stružnic z vodoravnim glavnim vretenom. Ta stružnica je evolucija univerzalnih stružnic, razvita za potrebe obdelave predmetov z zelo velikim premerom (do 3m in več), vendar z relativno majhno dolžino.

Ena od prednosti čelnih stružnic je njihova preprostost in cenovna dostopnost. Prav tako omogočajo dober dostop in pregled nad delom. Kljub temu pa se srečujejo z nekaterimi izzivi, kot so težave pri vpenjanju obdelovancev in obremenitev prednjega ležaja glavnega vretena. Natančnost obdelave ni posebej visoka.

Glede na izvedbo se čelne stružnice razlikujejo med seboj. Najpogosteje srečamo tiste, pri katerih je postelja vzporedna z osjo glavnega vretena, in tiste, pri katerih je postelja pravokotno na os glavnega vretena. Prve so po zunanjem izgledu podobne univerzalnim stružnicam, le da imajo zelo skrajšano posteljo. Druge vrste čelnih stružnic v tlorisu spominjajo na črko T.

Kljub svoji uporabnosti pa čelne stružnice v današnjem času izpodrivajo karuselne, ki omogočajo boljšo obvladljivost nekaterih slabosti čelnih stružnic.

Karuselna stružnica

Karuselne stružnice spadajo v kategorijo prečnih stružnic z navpičnim glavnim vretenom. Uporabljajo se predvsem za obdelavo predmetov, pri katerih je razmerje med premerom in dolžino zelo veliko, ali pri tistih z zelo velikim premerom (do 25m in več) in veliko težo. Zato so karuselne stružnice še posebej primerne za večje tovarne. Najpogosteje se uporabljajo za struženje ohišij turbin.

Ena izmed pomembnih prednosti karuselne stružnice je, da omogoča lažje vpenjanje večjih in težjih obdelovancev, saj pritiskajo z lastno težo na vpenjalno ploščo. Ker se vpenjalna plošča vrti vodoravno, so tudi ležaji glavnega vretena manj obremenjeni kot pri čelni stružnici.

Večje karuselne stružnice običajno sestavljajo dva stebra, ki sta povezana zgoraj in tvorita okvir za večjo togost. Oba stebra imata navpična vodila, po katerih se s pomočjo posebnega elektromotorja dviguje ali spušča prečka. Na prečki se nahajajo vodoravna vodila, po katerih premikamo sani. Sani imajo navpični suport.

Večje karuselne stružnice običajno vključujejo tudi vsaj ene bočne sani, s katerimi stružimo vzdolžno zelo velike zunanje premere in se zato lahko gibljejo navpično po vodilih na stebru.

Največje karuselne stružnice imajo dvodelno vpenjalno ploščo, ki je nameščena v višini tal. Na zunanji plošči, ki je v obliki obroča, obdelujemo največje obdelovance. Manjše obdelovance pa vpenjamo in obdelujemo na notranji plošči.

Revolverska stružnica

Revolverska stružnica predstavlja posebno vrsto stružnice, zasnovano za serijsko in masovno proizvodnjo. Najpomembnejša značilnost tega orodja je, da ima namesto enega ali dveh suportov revolver, v katerega so vpeti različni noži. Revolver se lahko hitro vrti okoli svoje osi, zato lahko brez izgube časa preklopimo z enega orodja na drugo.

Revolverska stružnica je idealna za proizvodnjo velikih količin istovrstnih izdelkov, saj omogoča hiter preklop med različnimi orodji in operacijami, kar pripomore k povečanju proizvodne učinkovitosti ter zmanjšanju časa obdelave. Njena uporaba je široko razširjena v različnih panogah, vključno z avtomobilsko industrijo, kjer je potreba po natančni in hitri proizvodnji ključna.

Ključna značilnost revolverskih stružnic je revolverska glava, ki deluje kot vrtljivo skladišče za shranjevanje orodij.

Vrste revolverskih stružnic se razlikujejo glede na izvedbo revolverske glave. Tako ločimo stružnice:

 • z zvezdasto revolversko glavo
 • z bobnasto revolversko glavo.

Redno vzdrževanje stružnice za daljšo življenjsko dobo

Stružnice so natančni stroji, ki potrebujejo redno vzdrževanje, če želimo zagotoviti njihovo dolgo življenjsko dobo ter visoko kakovost obdelave. To vključuje redno čiščenje stroja in odstranjevanje ostankov, uporabo maziv za zagotavljanje nemotenega delovanja gibljivih delov in pregledovanje stroja, da bi prepoznali morebitne znake obrabe ali okvare.

Za vsakodnevno vzdrževanje je pomembno, da se stružnica očisti po vsaki uporabi. To pomeni odstranitev ostankov materiala in hladilne tekočine. Redno čiščenje ne le ohranja stroj čist in varuje delovno okolje, temveč tudi preprečuje nastajanje obrabe in korozije.

Naslednji ključni del vzdrževanja stružnice je mazanje. Gibljive dele je treba redno mazati, da se zmanjša trenje in prepreči obraba. Upoštevajte priporočila proizvajalca glede vrste maziva in pogostosti mazanja.

Na koncu ne smemo pozabiti na redne preglede stroja. Preglejte vse dele stroja za morebitne znake obrabe, poškodbe ali napak. Če odkrijete kakršno koli težavo, jo takoj odpravite, da preprečite nadaljnje težave.

Kako pravilno očistiti in shraniti stružnico?

Po končanem delu je pomembno, da stružnico temeljito očistite. To pomeni odstranitev vseh ostankov materiala, hladilne tekočine in olja, ki so se nabrali med obdelavo. Če se ti ostanki ne odstranijo, lahko povzročijo korozijo in obrabo delov.

Za čiščenje lahko uporabite mehko krpo, ki ne bo poškodovala površin stružnice. V nekaterih primerih boste morda morali uporabiti topilo ali čistilno sredstvo, ki je varno za uporabo na strojni opremi. Pomembno je, da po uporabi teh sredstev površino stroja temeljito posušite, da preprečite korozijo.

Ko je stružnica čista, je čas za shranjevanje. Stružnico shranjujte v suhi, prahu in vlage prosti sobi, kjer bo zaščitena pred morebitnimi poškodbami. Če je mogoče, stružnico pokrijte z zaščitno prevleko, ki bo preprečila nabiranje prahu in umazanije.

Pred shranjevanjem se prepričajte, da so vsi gibljivi deli stroja v nevtralnem položaju. To pomeni, da ne bi smeli biti pod napetostjo ali pritiskom, kar bi lahko povzročilo poškodbe med shranjevanjem.

Skupaj z rednim vzdrževanjem in pravilnim shranjevanjem lahko zagotovite, da bo vaša stružnica dolgo časa delovala brezhibno.

Pogoste napake pri struženju in kako se jim izogniti

Pri struženju se lahko pojavijo različne napake, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka. Zavedanje teh napak in razumevanje, kako se jim izogniti, je ključno za uspešno struženje.

 • Neustrezna izbira rezalnega orodja ali hitrosti rezanja: To lahko vodi do neenakomerne obdelave ali poškodb na izdelku. Da bi se temu izognili, je pomembno, da pravilno določite hitrost rezanja glede na material ter vrsto obdelave, ter da uporabljate ustrezno rezalno orodje za nalogo.
 • Slabo vpenjanje obdelovanca: Če obdelovanec ni pravilno vpeta v stroj, se lahko med obdelavo premakne, kar vodi do neenakomerne obdelave ali celo poškodb. Za preprečitev tega je pomembno, da obdelovanec vedno pravilno in trdno vpenjate.
 • Neustrezno mazanje: Nezadostno mazanje lahko povzroči prekomerno obrabo orodja in slabo kakovost obdelave. Da bi se temu izognili, se prepričajte, da orodja in delovne površine stružnice redno mažete.

Kako izbrati pravo stružnico za vaše potrebe?

Izbira prave stružnice je ključna za učinkovitost vašega dela. Pri izbiri le-tega instrumenta morate upoštevati naslednje dejavnike:

 • Velikost obdelovancev: Velikost obdelovancev, ki jih nameravate obdelovati, bo določila velikost stružnice, ki jo potrebujete. Na primer, za obdelavo večjih obdelovancev boste potrebovali večjo stružnico, kot so čelne ali karuselne vrste.
 • Namen uporabe: Za kateri namen boste uporabljali stružnico? Če potrebujete vsestranski stroj za različne vrste obdelav, je lahko univerzalna stružnica prava izbira. Za obdelavo večjih serij je lahko učinkovitejša revolverska stružnica.
 • Vaše izkušnje in usposobljenost: Nekatere stružnice so kompleksnejše za uporabo in potrebujejo več znanja in izkušenj. Pred nakupom se prepričajte, da ste dovolj usposobljeni za njeno uporabo ali pa ste pripravljeni investirati čas v učenje.
 • Proračun: Cene stružnic se močno razlikujejo glede na njihove funkcije in velikost. Opredelite svoj budžet in poiščite stružnico, ki bo najbolj ustrezala vašim potrebam in finančnim zmožnostim.

Z upoštevanjem teh dejavnikov se lahko lažje odločite, katera stružnica je prava za vas.

Kaj je vrtalno-rezkalna enota za stružnico?

Dodatna naprava, ki se uporablja v kombinaciji z namizno stružnico za kovino. Ta pripomoček omogoča natančno vrtanje ter rezkanje na obdelovancu. Vrtalno-rezkalna enota se pritrdi na glavno vreteno stružnice in se lahko vrti v vse smeri. Nekatere od dobrih lastnosti vrtalno-rezkalne enote za stružnico so, da omogoča izdelavo zapletenih oblik in geometrij na kovinskih obdelovancih.

Prav tako je zelo uporabna pri izdelavi manjših predmetov, saj omogoča natančno obdelavo na majhnih površinah. Vrtalno-rezkalna enota je zelo prilagodljiva in jo lahko uporabljamo za različne vrste materialov, ne samo za kovine. Poleg tega je enota lahka, enostavna za uporabo in ne potrebuje veliko prostora, zato jo lahko uporabljamo tudi v manjših delavnicah.

Kaj je generator?

Generator elektrike pa je ključen za zagotavljanje električne energije v različnih situacijah. Od napajanja gradbenih objektov in kmetij do zagotavljanja električne energije na prireditvah in vikendih. Prav tako so generatorji ključni za zagotavljanje električne energije v primeru izpadov elektrike zaradi naravnih nesreč ali okvar naprav.

Obstajajo različne vrste generatorjev, kot so bencinski, dizelski, invertni in prenosni, ki se razlikujejo po velikosti, zmogljivosti in ceni. V vsakem primeru pa so generatorji ključni za nemoteno delovanje vseh vrst naprav in strojev, ki jih uporabljamo v našem vsakdanjem življenju.

Kako deluje generator elektrike?

Delovanje generatorja temelji na principu elektromagnetne indukcije, ki jo je odkril Michael Faraday. Ta princip pravi, da kadar se magnet giblje v bližini prevodnika ali obratno, se v prevodniku inducira električna napetost. To načelo izkoriščamo za pretvorbo mehanske energije v električno energijo.

Delovanje generatorja si lahko predstavljamo tako:

 1. Zagon motorja: Bencinski ali dizelski motor se zaganja in s tem proizvaja mehansko energijo. Ta energija se prenaša na gred generatorja, ki začne vrteči gibanje.
 2. Induciranje električne napetosti: Ko se gred generatorja vrti, se skupaj z njo vrti tudi magnet, ki je postavljen v bližini navitja (koluta žice). Gibanje magnetnega polja v bližini navitja povzroči spremembo magnetnega polja skozi navitje, kar inducira električno napetost. Ta inducirana napetost ustvari električni tok, ki ga lahko uporabimo za napajanje električnih naprav.
 3. Napajanje električnih naprav: Električna energija, ki jo proizvaja generator, se nato prenese do različnih električnih naprav ali sistemov, ki jih je treba napajati.

Vrsta motorja, ki poganja generator, in način, kako se ta energija prenese in preobrazi, lahko razlikuje med različnimi vrstami generatorjev. Vendar pa je osnovni način delovanja, ki temelji na elektromagnetni indukciji, skupen vsem generatorjem.

Prikaz vseh 2 rezultatov