Kompresor za zrak je ključno orodje, ki omogoča učinkovito izvedbo številnih del, kot so izpihovanje, vijačenje, polnjenje pnevmatik in še veliko več. Na interdiskont.si ponujamo 2 vrhunska modela, kompresor 24l in kompresor 50l, ki sta idealna za domačo in profesionalno uporabo. Naši zračni kompresorji so zanesljivi, enostavni za uporabo in zagotavljajo hitro ter učinkovito izvedbo opravil. 50-litrski kompresor je še posebej primeren za tiste, ki potrebujejo večjo zmogljivost pri zahtevnejših opravilih. Obiščite nas in odkrijte, kako lahko naši kompresorji izboljšajo vašo produktivnost ter učinkovitost.

Kaj je kompresor?

Kompresor za zrak je mehanska naprava, ki poveča tlak plina z zmanjšanjem njegove prostornine. Z drugimi besedami, ti stroji sprejmejo plin (najpogosteje zrak), ga stisnejo ter ga nato sprostijo z večjo močjo. To je proces, ki se dogaja v kompresorjih, ki jih vsakodnevno uporabljamo, od tistih v naših avtomobilih do tistih, ki jih uporabljamo za polnjenje balonov ali napihljivih bazenov.

Kdaj in zakaj uporabljamo kompresorje?

Odgovor je preprost: te naprave uporabljamo, kadar potrebujemo močno, koncentrirano silo zraka. Ta sila se lahko uporablja za različne namene.

Zračni kompresorji so bistveni za vsakdanja opravila, ki segajo od polnjenja pnevmatik vašega avtomobila, pihanja listja na vrtu, do čiščenja računalnika z zračnim pritiskom. Torej, če ste kdaj potrebovali zrak za poganjanje orodja ali za napihovanje kakšnega predmeta, ste verjetno uporabili kompresor za zrak.

Dobre lastnosti kompresorjev?

Brez dvoma so kompresorji za zrak izjemno uporabni. So vsestranski, saj lahko podpirajo različna orodja in opravila. Poleg tega so izjemno učinkoviti, saj hitro in zanesljivo opravijo delo, ki bi ga sicer morali opravljati ročno. Njihova zasnova je prilagojena dolgotrajni uporabi, kar pomeni, da so zanesljivi in dolgotrajni ter vredni vsakega vloženega centa.

Vrste kompresorjev

Kompresorje lahko razdelimo na različne vrste glede na njihovo delovanje ter uporabo. Začnimo z enim najpogosteje uporabljenim in priljubljenim tipom: batnim kompresorjem.

Batni kompresorji

Zgodovina batnih kompresorjev sega daleč nazaj, saj so eni izmed prvih, ki so se pojavili na tržišču.

Kako pa deluje ta kompresor?

Batni kompresorji so značilni za svoje premikajoče se delovne prostore, ki so posledica gibanja bata v valju. To je kot dihanje naših pljuč – ko vdihnemo, se naša pljuča razširijo in napolnijo z zrakom. Ko izdihnemo, se pljuča stisnejo in izločijo zrak. Enako deluje ta instrument. Zrak ali plin se stisne, kar poveča njegovo energijo, gostoto ter temperaturo.

Batni kompresorji se uporabljajo v različnih panogah. Lahko se uporabljajo za poganjanje pnevmatskega orodja, za polnjenje motorjev z notranjim zgorevanjem, za transport organskih spojin pa še mnogo več. To je kot švicarski žepni nož med kompresorji, ki ima neskončno možnosti uporabe!

Konstrukcija in delovanje batnega kompresorja je podobna kot pri batni črpalki. Tam bat potuje naprej ter nazaj v valju preko povezane ojnice in ročične gredi. Ko se bat kompresorja pomakne v spodnjo skrajno lego, za sabo skozi sesalni ventil potegne določeno količino zraka. Ko pa se bat začne pomikati proti zgornji skrajni legi, se sesalni ventil zapre, odpre pa se kompresijski ventil, ki stisnjen zrak vodi v delovno posodo.

Batni kompresorji so robustni in zanesljivi zaradi svoje preproste in trpežne konstrukcije. Omogočajo visoke tlake, zato so idealni za okolja, ki potrebujejo močan stisnjen zrak. Ti zračni kompresorji so znani po prilagodljivosti, delujejo pri različnih hitrostih ter obvladujejo visoke obremenitve. Zaradi modularne zasnove so enostavni za vzdrževanje in popravilo.

Batni kompresorji so torej čudežna mešanica zgodovinske robustnosti in sodobne učinkovitosti.

Lamelni kompresorji

Lamelni kompresorji so še ena vrsta kompresorjev, ki so zaradi svojih specifičnih lastnosti pogosto izbrani za uporabo v različnih panogah.

Glavni del lamelnega kompresorja je rotor, ki se med delovanjem neprestano vrti na zelo nizkih obratih, po navadi okoli 1450 min-1. Po dolžini rotorja so izrezljane reže, ki so prilagojene lamelam. Te lamele, ki so vstavljene v reže rotorja, drsijo po površini, ki je premazana z oljem. Rotor se vrti znotraj cilindričnega statorja.

Med vrtenjem centrifugalna sila potiska lamele iz svojih rež, pri čemer se tvorijo posamezne stiskalne celice. Slednje s pomočjo rotacije zmanjšujejo svojo prostornino, kar povečuje tlak zraka. Toplota, ki se proizvaja med tem procesom, se uravnava z vbrizgavanjem olja.

Zrak pod visokim tlakom se odvaja skozi tlačno odprtino, kjer je predhodno očiščen olja s pomočjo separatorja. Ta proces je izjemno pomemben, saj zagotavlja čistost zraka. Le-ta je pogosto ključna za delovanje naprav v različnih panogah.

Lamelni kompresorji so cenjeni zaradi svoje zanesljivosti in dolge življenjske dobe, ki izhaja iz uporabe tradicionalne in preizkušene tehnologije. Najdemo jih v različnih panogah, vključno z laboratoriji, zobozdravstvom, pakiranjem ter robotiko.

Vijačni kompresorji

Vijačni kompresorji so trenutno med najbolj priljubljenimi modeli na trgu zaradi svoje učinkovitosti, zanesljivosti in nizke ravni hrupa.

Struktura vijačnega kompresorja je sestavljena iz dveh rotorjev, ki se med delovanjem gibata eden proti drugemu. Ti rotorji, ki so v obliki vijakov, se imenujejo moški in ženski rotor. Sukanje rotorjev ustvarja pritisk, saj se prostornina med rotorji ter ohišjem kompresorja zmanjšuje. Razmerje tlačne sile, ki jo ustvari vijačni kompresor, je odvisno od več faktorjev, vključno z dolžino, premerom in profilom vijaka ter obliko izhodnega, tlačnega mesta.

Ker vijačni kompresorji niso opremljeni z ventili, ne obstajajo mehanske sile, ki bi povzročale neravnovesje. To omogoča, da lahko kompresor deluje z visoko hitrostjo na gredi in omogoča visoke pretoke ob relativno majhnih dimenzijah kompresijskih elementov.

Ena izmed pomembnih prednosti vijačnih kompresorjev je neprekinjeno obratovanje, saj imajo lasten hladilni sistem. To omogoča neprekinjeno delo brez potrebe po ustavljanju in ohlajevanju naprave, kar je še posebej koristno v profesionalnih in industrijskih okoljih. Poleg tega so vijačni kompresorji tudi tiho delujoči, kar pripomore k manjši motnji delovnega okolja.

Način delovanja vijačnega kompresorja je precej drugačen od batnih ali lamelnih. Namesto uporabe valja in bata vijačni kompresorji uporabljajo dve vijačni lopatici, ki se vrtita v različnih smereh. Elektromotor poganja eno lopatico preko jermena, ki neposredno poganja drugo lopatico v drugo smer. Zrak iz okolice priteče po kanalu do lopatic, ki ga transportirata in stisneta do kompresijskega ventila, ki zrak vodi v delovno posodo.

Vse te značilnosti naredijo vijačne kompresorje izjemno priljubljene in učinkovite v širokem spektru uporabe.

Turbinski kompresorji

Turbinski kompresorji so del skupine energetskih turbinskih strojev. Sestavljeni so iz koluta, na katerega so pritrjene posebej oblikovane lopatice. Delovna snov, kot je zrak, teče med lopaticami in v eni ali več stopnjah pridobiva energijo, s čimer se povečuje njena gostota in temperatura, specifična prostornina pa se zmanjšuje. Za delovanje kompresorja je potrebno dovajanje energije, na primer električne, ki se v lopaticah pretvori v kinetično energijo.

V primerjavi z batnimi so značilnosti turbinskih kompresorjev večji pretok, manjši tlak in večja vrtilna frekvenca. Način delovanja turbinskih kompresorjev je zelo podoben delovanju turbinskih črpalk. Glede na stopnjo kompresije ločimo turbinske kompresorje na vakuumske črpalke (tlak manjši od 1 bara), ventilatorje (tlak manjši od 1,1 bara), puhala (tlak med 1,1 do 3 bari) in kompresorje. Turbinski tipi so razdeljeni na radialne in aksialne glede na smer pretoka delovne snovi.

Uporaba turbinskih kompresorjev je zelo raznolika. Ventilatorje uporabljamo za prezračevanje predorov, rudnikov ter drugih prostorov, za odsesavanje plinov in prašnega zraka ter za kroženje zraka pri sušenju, gretju, hlajenju pa klimatizaciji.

Puhala se uporabljajo za dobavo zraka pri večjih motorjih z notranjim zgorevanjem, za vpihovanje zraka pri plavžih in v kemični industriji.

Radialni se uporabljajo v procesni tehniki za transport, pripravo stisnjenega zraka, uplinjanje premoga in v jeklarski industriji.

Turbinski imajo vrteče se rotorje z radialnimi ali aksialnimi kanali, zato jih ločujemo na radialne ali aksialne kompresorje. Plin in zrak neprekinjeno dostopata do kanala, kjer se zaradi rotacije lopatic poveča njihova hitrost. Nato jih dovaja v difuzijske kanale, kjer se kinetična energija spremeni v potencialno. Turbinski kompresorji so pogosto v uporabi v avtomobilih z dizelskimi ali bencinskimi motorji, kjer jih pogosto imenujemo turbine.

Membranski kompresorji

Membranski kompresorji spadajo v skupino energetskih prostorninskih strojev. Značilnost teh modelov je spreminjajoč se delovni prostor, ki nastane kot posledica nihanja opne ali membrane.

Ko se membrana premika, se spreminja volumen delovnega prostora, kar omogoča sesanje in tlačenje zraka ali druge delovne snovi. Ta tip kompresorja se uporablja v medicini, prehranski in kemični industriji, kjer je pomembno ohraniti čisto delovno snov med kompresijskim procesom. Membranski kompresorji so namreč zasnovani tako, da med delovanjem ne potrebujejo mazanja, kar preprečuje kontaminacijo delovne snovi z oljem.

Rotacijski kompresorji

Rotacijski kompresorji prav tako spadajo v skupino energetskih prostorninskih strojev. V tem primeru se spreminjajoči delovni prostor ustvari z ekscentrično nameščenim rotorjem. Na rotorju so običajno nameščene lopatice, ki se ob vrtenju rotorja premikajo in tako spreminjajo prostornino delovnega prostora.

Glede na obliko rotorja ločimo več vrst rotacijskih kompresorjev, kot so zobniški in krilni. Rotacijski kompresorji se pogosto uporabljajo v industriji, kjer je potreben večji pretok stisnjenega zraka ali plina, na primer v HVAC sistemih, industrijskih procesih in pri energijskih postajah.

Kompresor 24L

Kompresor 24L je kompakten in zmogljiv pripomoček, ki se lahko uporablja v številnih okoljih in za različna opravila.

S svojo posodo za zrak prostornine 24 litrov, je idealen za raznolika dela, kot so pihanje, vijačenje, polnjenje pnevmatik, pomoč pri različnih pnevmatskih orodjih in še mnogo več.

Njegova oblikovna zasnova omogoča preprosto premikanje ter transport, saj je običajno opremljen z velikimi kolesi, ki omogočajo lahkotno rokovanje, ne glede na to, ali ga premikate po delavnici, garaži ali dvorišču. Njegova kompaktnost omogoča enostavno shranjevanje, ko kompresor ni v uporabi, kar je še posebej koristno v manjših ali omejenih prostorih.

Zračni kompresor 24L se lahko pohvali s solidno izhodno močjo, ki je več kot dovolj za večino domačih in lahkih profesionalnih opravil. Ta zmogljivost, skupaj z njegovo zanesljivostjo in dolgo življenjsko dobo, naredi ta kompresor izjemno vreden pripomoček za vsakodnevno uporabo.

Ta instrument nudi optimalno ravnovesje med zmogljivostjo in prenosljivostjo. Idealna izbira za tiste, ki potrebujejo kakovosten in zanesljiv kompresor za zrak, pripravljen za uporabo kadarkoli je potreben.

Kompresor 24L je torej izredno praktično in učinkovito orodje, ki ga v naši trgovini Inter diskont ponujamo po zelo ugodni ceni.

Kompresor 50L

Ta večji kompresor z zmogljivo posodo za zrak prostornine 50 litrov je namenjen zahtevnejšim opravilom, kot so izpihovanje, vijačenje, polnjenje pnevmatik in podobno.

Zaradi svoje prostornine so ti kompresorji sposobni dolgotrajnega neprekinjenega delovanja, kar je še posebej koristno pri zahtevnejših delovnih opravilih.

Te kompresorje odlikuje njihova robustna in vzdržljiva konstrukcija. So dovolj trpežni, da zdržijo dolge delovne ure v različnih okoljih, od garaž do delavnic in gradbišč.

Tudi naš kompresor 50L je opremljen z velikimi kolesi in udobnim ročajem za prenašanje, kar olajša njegovo premikanje, tudi po neravnih površinah. To pomeni, da lahko to zmogljivo orodje preprosto prenašate med različnimi delovnimi mesti ali ga shranite, ko ni v uporabi.

Te naprave s 50-litrsko posodo so zasnovane tako, da zadovoljijo potrebe po visoki zmogljivosti ter učinkovitosti, ne glede na to, ali se uporabljajo v profesionalnih okoljih ali za domača popravila in izboljšave.

Če potrebujete zanesljivo opremo za vsakodnevna dela ali robustno orodje za domače projekte, je kompresor 50L odlična izbira. Razširite svoje možnosti in povečajte učinkovitost opravil!

Zakaj sta ta 2 modela ključna za vsak dom ali delavnico?

Kompresorji 24L in 50L so idealna izbira za večino domačih in profesionalnih delavnic. Ponujajo dovolj zmogljivosti za večino opravil, hkrati pa ohranjajo kompaktnost in prenosljivost. Večji napravi, kot sta na primer kompresor 100L ali 200L, ponujajo še večjo zmogljivost, vendar pa so pogosto težji in manj prenosljivi, kar je lahko omejitev v nekaterih okoljih.

Izbira prave vrste kompresorja je odvisna od vaših specifičnih potreb

Če potrebujete kompresor za manj zahtevna domača opravila, je kompresor 24L odlična izbira. Če pa potrebujete večjo zmogljivost za profesionalno uporabo ali zahtevnejša opravila, je lahko kompresor 50L bolj primeren.

Pri izbiri kompresorja je pomembno upoštevati tudi druge tehnične lastnosti, kot so izhodna moč, napetost, vrtljaji in sesalna vrednost, da se zagotovi, da bo kompresor ustrezal vašim orodjem in zahtevam dela.

Vzdrževanje kompresorjev

Vzdrževanje kompresorjev je ključno za njihovo dolgo življenjsko dobo ter optimalno delovanje. Redna nega in skrb za te naprave pripomore tudi k manjši porabi energije, kar je še en plus.

Ključni nasveti za vzdrževanje kompresorjev

Osnovno vzdrževanje kompresorjev vključuje reden vizualni pregled, ki nam pomaga ugotoviti, če je vse na svojem mestu. Poleg tega je treba redno preverjati stanje olja in preveriti, ali sistem pušča. Kompresor je treba seveda občasno tudi očistiti.

Kako pravilno vzdrževanje kompresorjev podaljša njihovo življenjsko dobo

Redno in pravilno vzdrževanje kompresorjev ne le podaljša njihovo življenjsko dobo, temveč pripomore tudi k boljši učinkovitosti. Z rednim pregledovanjem tlačnih posod lahko pravočasno odkrijemo morebitno rjo ali druge poškodbe, ki so lahko posledica nepazljive uporabe.

Pogoste napake pri vzdrževanju kompresorjev in kako se jim izogniti

Ena izmed pogostih napak pri vzdrževanju kompresorjev je zanemarjanje rednih pregledov in vzdrževalnih del. Batni kompresorji na primer so sicer nekoliko lažji za vzdrževanje kot vijačni, saj pri njih potrebujemo le redno menjava olja in zračnega filtra.

Kljub temu pa je pomembno, da ne zanemarjamo niti vzdrževanja vijačnih kompresorjev, saj ti sicer samodejno obvestijo o potrebi po servisu ali menjavi določenega sestavnega dela.

Večje servise je priporočljivo prepustiti strokovnjaku, medtem ko lahko manjša vzdrževalna dela, kot so čiščenje ali menjava nezahtevnih delov, opravite sami, če ste za to usposobljeni.

Kompresorji torej predstavljajo odličen instrument za najrazličnejša opravila, od domačih popravil do zahtevnejših profesionalnih nalog. Naša ponudba kompresorjev zagotavlja kakovost, zanesljivost in učinkovitost, ki vam bodo pomagali opraviti delo hitro in brez težav.

Prikaz vseh 2 rezultatov