Zaščitne rokavice

Zaščitne rokavice – 100 x bolje za vas!

Zaščita rok je z nami že – no, odkar obstajajo roke in prsti.
Moderne zaščitne rokavice spadajo med osebno varovalno opremo (OVO).
Birokratsko gledano je OVO – Osebna Varovalna Oprema torej vsaka oprema ali pripomoček, ki je bil načrtovan in izdelan zato, da ga posameznik nosi ali drži s ciljem varovanja pred eno ali več nevarnostmi za zdravje in varnost – od zaščitnih oblek do ščitnikov za športnike. Z uporabo osebne varovalne opreme se poskuša preprečiti ali zmanjšati tveganja za izpostavljenost nevarnosti na sprejemljivo raven.

Ste si to zapomnili?
No, ni potrebno, mi bomo predstavili to zaščitno opremo malo drugače.

V današnji časih, ko nas vsi opozarjajo, da se moramo zaščititi tako ali drugače, so zaščitne rokavice zelo dobrodošle.

Kaj so zaščitne rokavice?

Pravzaprav bi se morali zavedati, da so zaščitne rokavice prva obramba pred urezninami, poškodbami, opeklinami in tudi pred ozeblinami. Zaščitne rokavice se uporabljajo povsod po svetu – od pekarn, delavnic, do gradbišč. Takšne rokavice zaščitijo vaše roke, dlani ali prste pred zunanjimi vplivi, kemikalijami ter nevarnimi elementi in dogodki v vašem delovnem okolju.

Marsikje so v delovnem okolju priporočene ali velikokrat celo predpisane delovne rokavice.
Najbolje, da začnemo s priporočenimi delovnimi rokavicami. Verjamemo, da jih uporabljate. Na vrtu, v delavnici, kuhinji, garaži, pri prenašanju tovorov, popravilih, premetavanju snega in še marsikje. Zagotovo so vas že velikokrat zaščitile pred poškodbami, urezninami ali odrgninami. Verjamemo, da ste si pri domačih opravilih že velikokrat rekli: Še dobro, da sem si nadel rokavice!
Kako pa je z rokavicami, ki so nujne in celo predpisane v delovnem procesu?

V proizvodnji in delovnem procesu, kjer so zahtevane zaščitne rokavice, se predpisi  nenehno spreminjajo.  V skladu z modernizacijo delovnih in tehnoloških procesov se spreminja tudi zaščitna oprema. Sodelujoči v delovnem procesu so izpostavljeni vedno večjim nevarnostim. Veliko delovnih ur se izgubi zaradi poškodb, ki bi jih lahko preprečili, če bi se redno  uporabljala zaščitna oprema. V tem smislu so zaščitne rokavice  vedno nepogrešljive.

Zaščitne rokavice –  kako in kdaj?

Zaščitne rokavice nimajo samo zaščitne funkcije, ampak omogočajo tudi hitrejše, enostavnejše in varnejše delo. Priporočamo vam, da za vsako opravilo izberete primerne rokavice. Pri zaščitnih rokavicah je kot prvo pomemben dober oprijem. Za vsako opravilo izberite rokavice primerne velikosti. Zelo težko je delati s preveliki ali premajhnimi zaščitnimi rokavicami. V prevelikih rokavicah ni pravilnega občutka, v premajhnih pa se roke, dlani in prsti prehitro utrudijo.
Pri zaščitnih rokavicah bodite pozorni na 3 stvari. Mi jih poimenujemo VZU: varnost, zanesljivost in učinkovitost.
Ne pozabite: Vedno moramo biti pozorni na material, iz katerega so rokavice izdelane. Izbrani materiali morajo biti učinkoviti pri zaščiti, hkrati pa morajo biti prijazni tudi do vaše kože. V nobenem primeru ne izberite rokavic , ki so izdelane iz materialov, ki povzročajo srbečico in alergije! Pred vsakim nakupom preverite deklaracijo o skladnosti in preberite navodila za uporabo.

Velja torej zlato pravilo: Za vsako delo izberite prave rokavice!

Še posebej je to pomembno, kadar zaščitne rokavice nosite ves čas delovnega procesa. Zaščita in dihanje kože naj bosta vedno na prvem mestu.

Zaščitne rokavice – kakšne?

Na izbiro je veliko zaščitnih rokavic. Toda, kako izbrati prave? Ali jih bomo uporabljali v garaži ali na vrtu? V domači ali profesionalni delavnici? Pozimi ali poleti? Kako se bomo pravilno zaščitili? In ne nazadnje, kako se bomo pri tem tudi udobno počutili?
Zaščitne rokavice so razdeljene v več kategorij in stopenj zaščite. Pri tem bodite pozorni na oznake, s katerimi so označene posamezne rokavice.

Delovno okolje lahko povzroči različne poškodbe vaših rok. Ureznine, udarci, kemikalije ali umazanija so vedno prisotni, zato je vedno priporočljivo in marsikje tudi predpisano, da se zato primerno zaščitimo.

Tukaj je primer, kako je kvalitetna rokavica pravilno označena:

rokavice nalepka

 

Vrste zaščitnih rokavic

Bombažne in tkane rokavice
Zaščitijo pred odrgninami, vendar niso dovolj močne, da bi vas zaščitile pred udarci in urezninami. Uporabljamo jih predvsem na vrtu in pri enostavnejših opravilih.

zascitne rokavice vrtne

Bombažne in tkane rokavice s prevleko
Zaščitna LATEX prevleka nudi boljšo zaščito in zagotavlja trdnejši oprijem.

ZASCITNE ROKAVICE BOMBAZ LATEKS

Gumijaste, plastične in sintetične rokavice
Zelo priljubljene rokavice, saj se popolnoma prilegajo roki.

rokavice id nylon rny

Usnjene rokavice
Rokam in prstom zelo prijazne rokavice. Mehko usnje zagotavlja odličen oprijem. Rokavice iz tršega rezanega usnja so namenjene težjim opravilom in imajo dolgo življenjsko dobo.

ZASCIZASCITNE DELOVNE ROKAVICE USNJE RV L

Rokavice za varjenje
Rokavice so daljše in narejene po posebnem postopku, kar zagotavlja izvrstno zaščito pred iskrami in leteči delci.

VARILNE ROKAVICE

Rokavice, odporne na kemikalije
Kjer se je potrebno zaščititi pred kemikalijami ali agresivnimi tekočinami, vam priporočamo, da uporabite te rokavice. Pred nakupom in uporabo preverite oznake in navodilo za uporabo.

zASCITNE ROKAVICE LABSTAR

Rokavice  – neoprenske
Izdelane so iz umetnega usnja in neoprena. Ta kombinacija zagotavlja visoko stopnjo zaščite in varnosti.

ZASCITNE ROKAVICE NEOPREN

Rokavice – nitril
Rokavice izdelane iz nylona in nitrila so izredno priljubljene. Nepogrešljive so doma, na vrtu ali v delavnici. Nedrseča površina omogoča enostavno uporabo.

ZASCITNE ROKAVICE NITRIL

Termo rokavice
Zakaj bi vas zeblo v roke in prste, če ni potrebno? V zimskem času in pri nizkih temperaturah ta vrsta rokavic zagotavlja odlično zaščito. Izdelane so iz  tekstila in akrila. Prijemna površina je prevlečena z lateksom, kar omogoča široko možnost uporabe. Nekatere so izdelane tudi tako, da so vodoodporne.

zascitne delovne rokavice power termo grab

Otroške zaščitne rokavice
Nikoli ne sme mo pozabiti na naše neutrudne pomagače. Otroške roke so še posebej občutljive, zato jih moramo primerno zaščititi.

zascitne rokavice otroske

Rokavice za enkratno uporabo
Zagotavljajo udobje pri nošenju, saj so mehke in elastične. Prav tako pa zagotavljajo dobro odpornost na mehanske poškodbe, vrhunsko zaščito, posebej pri ravnanju s kemikalijami in iglami.

Kako torej izbrati prave zaščitne rokavice?

Svetujemo vam, da si postavite nekaj vprašanj:

  • Pri kakšnih delih in opravilih jih boste uporabljali?
  • Pred čim se morate zaščititi?
  • Kje in kako dolgo bo trajalo naše delo?
  • Katera je prava velikost zaščitne rokavice?
  • Bodo zaščitne rokavice dovolj udobne, da bodo zagotavljale učinkovito delo?

In še naš osnovni nasvet:

Priporočamo vam, da izberete kvalitetne zaščitne rokavice, ki so ustrezno certificirane in kvalitetno izdelane.

Saj vemo, ampak tudi tokrat bomo zapisali: Izbira je vaša!
Če se lahko malo pošalimo …
Prepričani smo, da bodo prave zaščitne rokavice podaljšale udobno življenje vaših prstov, dlani in rok.

Zdaj smo pri naslovu:
Če boste uporabljali zaščitne rokavice, vam bodo roke 100x  hvaležne! Delo pa boste opravili hitreje, bolj učinkovito in predvsem varno.

Kot vedno pa nekaj za konec:

Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem. Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.
Za dodatne informacije, nasvete in pojasnila nam lahko pišete na: info@interdiskont.si.

Želimo vam veliko uspeha pri delu.

Ekipa Inter diskont