ključ do uspeha foto

Natični ključ – 14 nasvetov, kako izbrati pravega!

Kakšen natični ključ privede do uspeha?

Natični, nasadni, viličasti ali obročni?

Kako izbrati pravega?

Dandanes je postati mojster za delo z orodjem zelo težko. Še posebej težko pa  postati mojster kar čez noč. Seveda vam bo s pravim orodjem to vseeno zagotovo uspelo.

Predstavili vam bomo 14 rešitev in odgovorov!

Najprej vam postavimo nekaj vprašanj:

 • Ste že iskali ključ številka 10?
 • Ste že izgubili ključ številka 13?
 • Ne najdete ključa številka 17?
 • Ali celo tistega s številko 21?
 • Natični ali nasadni?
 • Šestrobni ali dvanajstrobni?
 • Zunanji ali notranji?
 • Sploh pa: Ali imam pravo ročko za te ključe?

  In še najpogostejše vprašanje, ki velikokrat nima pravega odgovora:

Kje so moji ključi?

Največkrat se odgovor glasi:

 • posodil sosedu
 • stric je potreboval
 • izgubil sem jih
 • … ali kaj drugega …

Temu sledi še zadnje vprašanje, ki se kar naprej ponavlja:

Nič ne najdem! Kje je je moje orodje?

Kakšen je torej pravi ključ do uspeha?

Pravi ključ do uspešne delavnice, urejene garaže in pospravljene kleti so kompleti orodja, ki vam omogočajo, da je vse na svojem mestu. In ne samo to!

Zagotavljajo vam:

 • da je vse orodje tam, kjer mora biti,
 • da se vse najde, takrat ko želite poiskati pravi ključ in nastavek,
 • da je vse pri roki in takoj dosegljivo.

To so naši predlogi:

Današnji uporabnik seveda zahteva zanesljivo in kvalitetno orodje. Ob poplavi različnih cenenih blagovnih znamk in marketinških akcij je velikokrat težko prav izbrati.

Vendar vsi – pravi  in domači mojstri – zelo dobro vedo, kako je potrebno izbirati.
In ne samo izbirati, ampak pravilno izbrati.

Dobro orodje ne bo izbralo vas! Dobro orodje izbirate vi!

Glavno vodilo pri nakupu profesionalnega ročnega orodja naj ne bo cena, ampak zanesljivost, varnost, prijaznost do uporabnika in učinkovitost.

Kvalitetna zasnova omogoča izjemno vzdržljivost in podaljšuje njihovo življenjsko dobo.

Proizvajalci za izdelavo standardnih profesionalnih orodij uporabljajo visoko legirana krom-vanadijeva jekla in tudi krom-molibdenova jekla. Točne specifikacije legur so strogo varovana poslovna skrivnost. Orodja izdelujejo s pomočjo vročega in hladnega kovanja ter drugih metalurških postopkov za zagotavljanje čim boljših tehničnih lastnosti in homogene strukture materiala. Orodja nato obdelajo še s pomočjo struženja, rezkanja in brušenja. Rezila dodatno površinsko kalijo po postopku induktivnega kaljenja.

Za lepše prileganje in izgled se orodja fino obrusi in zaščiti pred korozijo z galvansko zaščito (nikljanje, kromiranje) ali barvanjem. Sledi še končna montaža, kje posamezne dele orodij sestavijo in preizkusijo funkcionalnost ter kvaliteto končnega izdelka. Za zagotavljanje čim višje kvalitete končnega izdelka med vsako proizvodno fazo kontrolirajo polizdelke.

Kaj je ročka / raglja / račna?

Ročka, nekateri ji pravijo tudi raglja za natične/nasadne ključe, je orodje, s katerim lahko enostavno privijate ali odvijate. Z raznimi dodatki, podaljški in drugim priborom je zelo uporabno orodje za veliko različnih opravil. Še posebej je učinkovita na težko dosegljivih mestih in tam, kjer je uporaba navadnega ključa onemogočena. Zato je ročka s pravim priborom nepogrešljivo orodje v vsaki delavnici in garaži. S preklopom omogoča vrtenje v levo ali desno. Lahko bi rekli, da jo lahko uporabite tudi v dnevni sobi, kuhinji ali kopalnici, vendar bi bilo to že skoraj preveč. Skratka, uporabnost ročke je univerzalna in zelo vsestranska.

V vsakem primeru pa zelo enostavna.

Izberete pravi nastavek/natični ključ/nasadni ključ, ga nataknete, izberete smer vrtenja, zavrtite in to je to!
Za različna opravila in različne natične ključe so na voljo ročke v  različnih velikostih: ¼″, ½″ , ¾″ , 3/8″ in 1″. V marsikaterem kompletu orodja so tudi adapterji, ki zagotavljajo prilagoditev na različne velikosti natičnih ključev. Nekatere ročke so opremljene tudi s zglobom, tako da omogočajo še lažji dostop do matic ali vijakov.

Pri izbiri ročke vedno pazite na kvaliteto. Najuporabnejše in najzanesljivejše so ročke, ki imajo mehanizem z 72 zobmi. Mehanizmi ročke z manj zobmi lahko pod obremenitvijo preskočijo in poškodujejo ročko, nastavek, vijak ali matico.
Poleg tega vedno izberite ročko, ki ima oznako CrV – krom vanadij.
Na trgu se lahko pojavljajo tudi ponaredki s to oznako, potem pa se izkaže, da temu ni tako. Predlagamo vam, da kontaktirate trgovca ali pooblaščenega zastopnika, ki vam bo znal dobro svetovati.

rocka za naticne kljuce id pro 1 2 rp 12

Inč ali metrično?

Pri nas se v glavnem uporabljajo metrični natični ključi. Obstajajo tudi univerzalni nastavki z iglicami, ki se lahko prilagodijo vsakemu vijaku ali matici. Učinkovitost teh nastavkov je včasih vprašljiva, vendar je izbira spet vaša.

Šestrobni ali dvanajstrobni natični ključi?

Nekateri odgovorijo – eno in drugo. Po naših izkušnjah so učinkovitejši šestrobni natični ključi, saj se bolj prilegajo matici ali vijaku.  Dvanajstrobni natični ključi se sicer lažje nastavijo, vendar se matici ali vijaku prilegajo samo na robovih. V tem primeru lahko velikokrat pride do zdrsa in poškodovanja matice ali vijaka.

Ročka z gumbom za hitro menjavo natičnih ključev?

Sodobne ročke so opremljene z gumbom za hitro sprostitev natičnih ključev. Prav tako imajo te ročke preklop za menjavo smeri vrtenja, ki ga lahko upravljate z eno roko.  To je zelo dobrodošlo, poleg tega pa so kvalitetne ročke opremljene tudi s krogličnim zatičem, ki zagotavlja, da je natični ključ pravilno vpet.

DETA 1

Ali natični ključ omogoča tudi menjavo avtomobilskih svečk?

Veliko kompletov natičnih ključev vsebuje tudi natični ključ za menjavo avtomobilskih svečk. Po navadi so te velikosti 16 mm, 18 mm in 21 mm. Ključi za menjavo svečk so podaljšani, tako da omogočajo dostop tudi do težje dosegljivih mest. Predlagamo vam, da najprej preverite, kakšen tip svečk je vgrajen v motorju vašega avtomobila.

0000122356

Ali lahko natične/nasadne ključe kupite tudi posamezno?

Zagotovo se pri pogosti uporabi nekaterih velikosti natičnih ključev (na primer 10, 13, 17, 21 …) lahko ti sčasoma obrabijo ali pa – kot smo pisali na začetku – pristanejo pri sosedu, prijatelju ali pa se preprosto izgubijo. Vse boljše trgovine imajo v svojem prodajnem programu tudi posamezne velikosti natičnih ključev, tako da lahko brez problema dopolnite svoje komplete orodja.

natični ključ

Ali so na voljo tudi ročke z momentom?

Ročke z nastavitvijo momenta so zelo uporabne, ko je potrebno privitost matic in vijakov natančno nastaviti. Pri tem si zelo enostavno pomagate z vgrajeno skalo. Momentni ključ je zelo uporaben pri menjavi in privijanju avtomobilskih platišč. Tudi momentni ključ ima možnost nastavitve vrtenja levo/desno.

moment kljuc 42 21 kg mk 21 1

Kaj naj vsebuje uporaben komplet natičnih ključev?

Odgovor na to vprašanje je spet podoben: Izbira je vaša! Vsekakor mora poleg natičnih ključev in različni velikosti ročk  vsebovati tudi inbus, zvezda in torx nastavke in ključe, podaljške, zglobe, adapterje , T- ročaj, drsni ročaj in še kaj bi se našlo. Priskrbite si še kakšne klešče in izvijače, pa bo vaša delavnica skorajda že opremljena.

Kakšne so torej prednosti natičnih/nasadnih ključev?

Velika prednost natičnih/nasadnih ključev je funkcionalnost. Privijanje in odvijanje je veliko hitrejše, lažje in učinkovitejše kot pri navadnih viličastih in obročnih ključih. To se še posebej izkaže tam, kjer je delovni prostor omejen in težko dostopen. Različni tipi natičnih/nasadnih ključev  (na primer podaljšani) omogočajo različna opravili v vsakem trentrenutku.

Kaj pa viličasti ali obročni/ring ključi?
Za enostavno odvijanje matic je ustrezno orodje ključ. Ta je lahko viličast, obročni ali viličasto-obročni. Med seboj se razlikujejo po premeru. Lahko so ravni ali zaviti. Da boste imeli pri roki vedno ustrezno dimenzijo ključa, vam priporočamo nakup večdelnega seta ključev. Tako bo vaše delo potekalo nemoteno!

O tem bomo pisali v enem izmed naslednjih blogov.

Vse zgoraj navedeno so ključi do uspeha!

Kot vedno pa nekaj za konec:

Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem. Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.

Želimo vam veliko uspeha pri delu.

Ekipa Inter diskont