ZPL 255

Žaga: 7 najboljših vrst žag za rezanje lesa, ki jih potrebuje vsak

Uvod

Vsak mizar se zaveda pomembnosti ene ali dveh kakovostnih žag za natančne reze pri obdelavi lesa. Uporaba prave žage za delo je lahko razlika med uničenjem dragega kakovostnega kosa lesa ali dokončanjem čudovitega projekta.
Postopek rezanja je lahko nezapleten, če uporabljate ustrezno orodje za rezanje lesa, zato je pomembno vedeti, kako ga pravilno uporabljati.

Ampak z dobesedno desetinami žag s posebnimi lastnostmi, med katerimi lahko izbirate, si ni lahko zapomniti, čemu je katera namenjena.
Še težje pa se je odločiti, katera je najboljša za vaše potrebe.
Zato si bomo danes ogledali 7 najboljših vrst žag za rezanje lesa, ki vam lahko pomagajo izboljšati vaše spretnosti.

Nadaljujte z branjem in odkrijte, za kaj se določena žaga uporablja in katera izmed njih je najbolj uporabna.

1. Potezna/zajeralna žaga

Potezne oziroma zajeralne žage so izjemno priljubljeno električno orodje, saj jih uporabljajo tako profesionalni mizarji kot domači mojstri. To je naprava za obdelavo lesa, ki ima krožni žagin list pritrjen na gred, poganja pa jo električni motor.
Zasnovana je za zelo natančno ravno in poševno rezanje pod različnimi koti, za oblikovanje, obrezovanje in druge splošne mizarske namene. Če delate na zapletenih lesenih projektih, kot je pohištvo, vam bo takšna žaga prišla prav.

Potezne žage so odlične, ker jih lahko prilagodite za različna opravila.
Na vaši žagi lahko npr. zamenjate rezila, da se prilagodijo določenim materialom.
Potezne žage se uporabljajo predvsem za rezanje lesenih oblog. A z njimi lahko režemo tudi mehko kovino in plastiko, če je nameščena ustrezna vrsta rezila.

Zajeralne žage so na voljo v različnih velikostih. Najpogostejša rezila so velikosti 160, 250 ali 300 mm, vsako od njih pa ima svojo zmogljivost rezanja.

Profesionalci, ki potrebujejo visoko zmogljivo potezno žago, ne bodo razočarani nad potezno/zajeralno žago 255MM ZPL-255. Opremljena je z močnim 1900 W motorjem in laserjem za natančno rezanje. Primerna je za vse vrste opravil doma in v delavnici, uporabljate jo lahko za rezanje lesa, lesenih izdelkov in ustreznih umetnih mas.

Potezna žaga

2. Sabljasta/povratna žaga

Sabljasta žaga je ročna motorna povratna žaga, ki material reže z izmeničnim (push-and-pull) gibanjem rezila. Najpogosteje se uporablja pri rušenju ter gradnji in je le malo uporabna za fino obdelavo lesa.
Sabljasta žaga z ravnim, nazobčanim rezilom, ki se hitro premika, in dolgim ročajem, ki ga je udobno držati dlje časa, z lahkoto prereže les.
Kos pa je tudi kovini, plastiki ter drugih umetnim materialov in je prav zato priročno orodje. Žagin ergonomski gumijasti ročaj uporabnikom omogoča, da jo držijo v različnih položajih, tako da je mogoče doseči skoraj vsak kotni rez.

Povratna žaga se lahko uporablja tudi za rezanje materialov z žeblji, pa tudi za obrezovanje dreves in vej. Ta naprava je dragocen del dobro zaokrožene zbirke orodij, zato je pri nas na voljo sabljasta/povratna žaga 850 W ESZ-850.
Opremljena je s 3-stopenjsko nastavljivim/vrtljivim glavnim ročajem za učinkovitejše in lažje delo. Število gibov na minuto v prostem teku sega vse do 2800, dolžina giba je 28 mm, debelina reza za les pa je največ 180 mm.

Sabljasta žaga

3. Vbodna žaga

Vbodne žage so zelo podobne sabljastim, vendar med njima obstajata dve glavni razliki. Rezilo vbodne žage štrli iz spodnjega dela orodja, medtem ko rezilo sabljaste žage štrli iz konca naprave.
Poleg tega so vbodne žage izdelane posebej za ukrivljene reze, vendar jih je mogoče uporabljati tudi za ravne reze.
Zaradi lahke in kompaktne zasnove je to super izbira, če potrebujete prenosno in natančno orodje za rezanje tankega lesa, plastike in kovine.

Orodje leži na površini tistega, kar reže, zato ne potrebuje ogromno moči s strani osebe, da jo drži na mestu.
Prste in roke je mogoče enostavno držati stran od rezila.
Vbodne žage so torej odlično prvo električno orodje, saj so enostavne za uporabo, ne glede na raven vaših izkušenj.
Vstavite rezilo, priklopite žago (ali vstavite baterijo, če je brezžična) in pripravljeni ste za rezanje.

Ker ne zavzame veliko prostora, jo lahko uporabljate v delavnici katere koli velikosti.
To potrjuje Inter diskont vbodna nihajna žaga 570 W ZV-570, ki je opremljena z nastavljivimi nihajnimi hodi in nastavkom za odsesavanje.
Omogoča žaganje pod kotom +/- 45°, nastavljiva hitrost delovanja pa omogoča natančno in učinkovito delo.

Vbodna žaga

4. Krožna žaga

Vse od svojih začetkov v 19. stoletju je imela krožna žaga pomembno vlogo pri obnovitvenih in gradbenih projektih.
Tako je še danes to med strokovnjaki in ljubitelji obdelave lesa eno izmed najbolj priljubljenih orodij. Vrti okroglo ploščato kovinsko rezilo, obrobljeno z ostrimi zobmi, ki je v pomoč pri natančnem in ravnem rezanju.
Dobra je za rezanje plastike, opeke, mehkih kovin ali keramičnih ploščic.

Pri krožnih žagah lahko nastavljate višino, globino ter naklon.
Predvsem pri delu z lesom je to zelo priročno orodje z različnimi možnostmi uporabe.

Naša ročna krožna žaga 1300 W 185MM KZ-185Y je opremljena s kakovostnim žaginim listom. Ker ima vgrajeno blokado vretena, je menjava žaginega lista hitra in enostavna.
Žago z močnim 1300 W motorjem odlikujeta lahkotnost (teža: 4,4 kg) in ergonomsko oblikovan ročaj. V prostem teku ima kar 4500 vrtljajev na minuto (4500 U/min).

Krožna žaga

5. Tračna žaga

Električna tračna žaga uporablja prilagodljivo dolgo rezilo, ki se neprekinjeno premika navzdol za enakomeren zaključek.
Zasnovana je za rez, idealen pri nepravilnih oblikah in gladkih ravnih črtah, ki zahtevajo natančne rezalne gibe.
V primerjavi z vbodno žago lahko tračna žaga reže veliko hitreje.
Ker je list tračne žage tanek, je debelina reza ozka, posledica tega je malo odpadnega materiala, kar vam lahko prihrani veliko denarja.

Tračna žaga je prijazna za uporabo, saj reže v smeri navzdol, kar pomaga obdelovanec med rezom obdržati trdno na mizi. Inter diskont električna tračna žaga ZT-230 omogoča enostavno in učinkovito delo.
Prav tako zagotavlja visoko natančnost in kakovost rezanja.
Močna konstrukcija prispeva k stabilnosti in trpežnosti. Žaga ima moč 350 W, žagin list pa je dolžine 1575 mm in širine 6,3 mm.

Tračna žaga

6. Japonska žaga

Japonske žage se od zahodnih ročnih žag razlikujejo v nekaj ključnih točkah.
Zahodne žage za rez potrebujejo pritisk, zato mora biti rezilo precej debelo, da prenese pritisk, s katerim se izvaja rez. Japonske žage režejo na poteg – zobje so nagnjeni v nasprotni smeri, kar pomeni, da žaga reže, ko jo potegnete proti sebi. To pomeni da je obremenitev na njih veliko manjša, rezilo pa je tanjše.

Tanko rezilo proizvede manj žagovine kot debelo in posledično reže hitreje, z manj napora, tako da lahko z njo režete natančneje in dlje.
Velikost zob pri japonskih žagah je na splošno sorazmerna z velikostjo same žage.
Manjša kot je japonska žaga, drobnejši so zobje, ki pustijo izjemno fine površine, vendar potrebujejo več časa za enak rez.
Res je, ti občutljivi zobje niso kos vezanemu lesu.

Prvotno so bile japonske žage namenjene mehkemu lesu, kot sta cipresa in bor.
Medtem ko so bile zahodne žage namenjene trdemu lesu, kot sta hrast in bukev.
Če pa se zob ali dva vendarle zlomita, je mogoče rezilo zamenjati, kar je ceneje kot nakup nove žage. Zobje so preveč fini in kovina je pretrda, da bi jih nabrusili, kot je to možno pri zahodnih žagah.

Japonske žage se zaradi svoje odlične zmogljivosti rezanja vse bolj uveljavljajo pri vseh vrstah ročne obdelave lesa.
Žaga za les – japonska žaga 560 MM J250D ima ozek list za natančen in čist rez. Je dvostranska (grobo/fino), s trapezno postavitvijo zob.

Japonska žaga

7. Žaga lokarica

Ločna žaga oziroma lokarica ima dolgo tanko rezilo, ki ga drži votel kovinski okvir, in izgleda kot lok. Je grobo orodje, namenjeno preprostim ukrivljenim ali ravnim rezom.
Ta majhna prenosna žaga je idealna za domača opravila, kot je rezanje drevesnih vej, grmičevja in tanjših drv.

Vendar pa za razliko od drugih visokotehnoloških različic na tem seznamu lokarica ne ponuja natančnega reza. Zaradi svoje oblike pa omejuje tudi globino reza.
Zato se najpogosteje uporablja pri projektih, kjer je najpomembnejša hitrost rezanja in ne izgled površine.
Vse ločne žage imajo velike zobe za hitro in agresivno rezanje skozi les.

Žaga za les – lokarica 762MM BGS762 je odlična za groba dela s težo 0,695 kg.

Žaga za veje

Zaključek

To je bilo 7 najboljših vrst žag za rezanje lesa, ki jih potrebuje vsak.

Zanimivo je, da je najbolj prodajana potezna/zajeralna žaga 255mm ZPL-255.
Najbolj uporabna pa je ročna krožna žaga 1300W 185mm KZ-185Y, saj je idealna za hitro, ravno ter natančno rezanje lesa. Čeprav se uporablja predvsem za les, pa lahko reže tudi druge materiale, torej s to žago nikoli ne boste omejeni.
Njena prenosljivost, enostavna uporaba, lahek dizajn in dostopna cena pojasni, zakaj je to najbolj priljubljen stroj v delavnicah.

Pred nakupom žage morate vedeti, za kaj jo nameravate uporabljati.
To je pomembno, ker so različne žage zasnovane za opravljanje različnih nalog.
Da boste lahko izbrali žago, ki bo popolnoma izpolnila vaše cilje, se boste morali prepričati, da ima vse potrebne funkcije, ki jih potrebujete.

Glavne lastnosti, ki jih je treba upoštevati, so velikost in globina reza, hitrost rezila, zmožnost ukrivljenega rezanja, moč in seveda cena žage.
Ne pozabite pogovoriti z ljudmi, ki so žago kupili pred vami, saj imajo informacije, ki jih potrebujete, da sprejmete premišljeno odločitev.

Krožna žaga