naglavne svetilke

Naglavne svetilke – svetloba na dosegu roke!

Svetloba na dosegu roke: Vodnik po naglavnih in žepnih svetilkah

V današnjem hitrem tempu življenja so svetilke postale nepogrešljiv pripomoček, ki nam omogoča osvetlitev, ne glede na to, ali smo na pohodu v naravi, popravljamo avto ali brskamo po omari v temnem kotu doma. Obstaja široka paleta svetilk, ki zadovoljujejo različne potrebe. Med njimi izstopajo žepne, delovne in naglavne svetilke. V tem blogu bomo raziskali različne vrste svetilk, njihove značilnosti ter priporočila za najboljšo izbiro glede na namen uporabe.

Naglavne svetilke: Svetloba, kamor koli se obrnete

Naglavne svetilke so odlična izbira za dejavnosti, kjer potrebujete proste roke. Primerne so za nočno pohajkovanje, kolesarjenje ali delo v temnih prostorih. Pri izbiri naglavne svetilke bodite pozorni na moč svetlobe, značilnosti LED sijalke in nastavljivost snopa svetlobe.

Naglavne svetilke so pogosto opremljene z akumulatorskimi baterijami, ki omogočajo dolgotrajno uporabo brez potrebe po menjavi baterij. Nekatere so zložljive ali prilagodljive, kar povečuje njihovo priročnost.

1581A naglavna svetilka LED z rdeco lucko

 1. Naglavne svetilke s senzorjem: Intuitivna osvetlitev na vašem dosegu

Naglavne svetilke s senzorjem so inovativen korak naprej. S pomočjo vgrajenega senzorja zaznajo gibanje, kar omogoča samodejno vklop in izklop svetilke glede na vaše potrebe. To je izjemno priročno za dejavnosti, kjer so vaše roke zasedene, na primer na kampiranju ali pri ribolovu.

 1. Naglavne svetilke s trakom: Trpežnost in stabilnost

Naglavne svetilke s trakom ponujajo dodatno stabilnost in trpežnost. Nastavljiv trak omogoča udobno prileganje in preprečuje zdrsavanje svetilke. To je še posebej koristno pri športnih dejavnostih, kot so tek, kolesarjenje ali plezanje.

 1. Naglavne svetilke z akumulatorjem: Moč in trajnost v enem

Naglavne svetilke z vgrajenim akumulatorjem so odlična izbira za tiste, ki si želijo trajnostne svetilke. Prednost akumulatorjev je, da jih lahko polnite, kar zmanjšuje potrebo po redni menjavi baterij. To je še posebej priročno na daljših pohodih ali potovanjih.

1538 svetilka naglavna

 1. Naglavne svetilke na baterije: Klasična izbira zanesljive svetlobe

Klasične naglavne svetilke na baterije ostajajo priljubljena izbira. Preprosto vstavite nove baterije in nadaljujte z osvetljevanjem poti. To je idealna izbira za tiste, ki želijo enostavno menjavo baterij brez skrbi o polnjenju.

 1. Naglavne svetilke z opozorilno zadnjo rdečo lučko: Varnost na prvem mestu

Nekatere napredne naglavne svetilke imajo dodatno opozorilno rdečo lučko na zadnji strani. To je še posebej pomembno pri dejavnostih na cesti ali v drugih situacijah, kjer je poudarek na vidnosti. Rdeča lučka poveča vašo varnost, saj vas v temi naredi opaznejše.

Kdaj in kje uporabljamo naglavne svetilke?

Naglavne svetilke so vsestranski pripomoček, primeren za številne situacije:

 • Nočni pohodi in kampiranje: Osvetlite svojo pot brez uporabe rok.
 • Popravila in domača opravila: Delajte natančno in brez senc.
 • Športne dejavnosti: Tek, kolesarjenje, plezanje – brezhibno osvetljeni koraki.
 • Nujne situacije: Dodatna varnost pri izgubi električne energije ali nepričakovanih situacijah.

Kako pravilno izbrati svetilko?

Pri izbiri naglavne svetilke upoštevajte naslednje dejavnike:

 • Moč svetlobe (lumeni): Večja moč svetlobe je potrebna za aktivnosti, kjer potrebujete jasno vidljivost.
 • Vrsta napajanja: Akumulatorske svetilke so trajnostne, medtem ko so baterijske bolj praktične v hitrih situacijah.
 • Nastavljivost in trak pri naglavnih svetilkah: Poskrbite, da je trak nastavljiv in da lahko prilagodite naglavko glede na velikost glave.
 • Dodatne funkcije: Senzorji, opozorilne lučke ali vodoodpornost so lahko dodatni bonusi, ki naredijo svetilko še uporabnejšo.

Naglavne svetilke so odličen dodatek za vsakogar, ki potrebuje proste roke, medtem ko ohranja optimalno osvetlitev. Z izbiro prave naglavne svetilke boste zagotovili varnost, udobje in učinkovitost v številnih situacijah.

Žepne svetilke: Mala, a močna točka svetlobe

Žepne svetilke so idealne za tiste, ki potrebujejo kompaktno svetlobo na dosegu roke. Najpogosteje so opremljene z LED sijalkami, ki so energetsko učinkovitejše in zagotavljajo močno svetlobo. Pri izbiri žepne svetilke je pametno upoštevati moč svetilke, ki jo merimo v lumnih. Za vsakodnevno rabo zadostujejo svetilke z močjo med 50 in 200 lumnov. Pomembna je tudi uporabnost, zato izberite svetilko s funkcijo nastavljivega snopa svetlobe.

Akumulatorske žepne svetilke so priročne, saj jih lahko polnite, kar zmanjšuje potrebo po redni menjavi baterij. Nekatere svetilke so opremljene z USB vhodom za enostavno polnjenje, kar je še posebej priročno za potovanja ali kampiranje.

UL14 zepna svetilka 1

Žepne svetilke so nepogrešljiv pripomoček za vsakdanje življenje, ko se srečamo s temo in potrebujemo zanesljivo osvetlitev. V tem blogu bomo raziskali različne vrste žepnih svetilk, ki vam bodo pomagale, da izberete pravo glede na vaše potrebe.

 1. Kompaktne žepne svetilke: Pametna osvetlitev v vašem žepu

Svetilke s senzorjem so inovativna rešitev, ki omogoča samodejni vklop in izklop svetilke glede na okolico. S pomočjo vgrajenega senzorja se svetilka samodejno vklopi ob zaznavi gibanja, kar je izjemno priročno za situacije, ko imate polne roke ali potrebujete hitro osvetlitev.

UL6 DELOVNA LED SVETILKA ZAROMET

 1. Zložljive žepne svetilke: Kompaktnost in prenosljivost v enem

Zložljive žepne svetilke so odlične za tiste, ki cenijo kompaktnost. Zmožnost zlaganja svetilke omogoča lažje prenašanje v žepu ali torbici. To je idealna rešitev za vsakodnevno uporabo, ko želite imeti svetlobo vedno pri roki.

      3. Svetilke z LED in COB svetlobo: Jasna in enakomerna osvetlitev

Uporaba naprednih tehnologij, kot sta LED in COB, omogoča žepnim svetilkam, da ponudijo svetlo, jasno in enakomerno osvetlitev. LED svetilke so energetsko učinkovite, COB pa zagotavlja še boljšo razpršitev svetlobe. To je idealno pri nalogah, ki zahtevajo natančnost in jasnost.

1569M zepna aku svetilka

 1. Žepne svetilke z akumulatorjem in na baterije

Akumulatorske žepne svetilke so odlična izbira za tiste, ki želijo trajnostno rešitev. Možnost polnjenja zmanjšuje potrebo po redni menjavi baterij. Klasične žepne svetilke na baterije so bolj praktične, če potrebujete hitro zamenjavo in ne želite skrbeti za polnjenje.

svetilka ul16 s senzorjem

 1. Žepne svetilke z več funkcijami: Vse v enem paketu

Nekatere žepne svetilke niso le svetilke. So večnamenski pripomočki z dodatnimi funkcijami, kot so rezila, odpirači steklenic, kompasi ali celo prenosni polnilniki. To je odlična rešitev za tiste, ki iščejo večnamenski pripomoček v enem majhnem paketu.

telceskopska baterija z magnetom

Kdaj in kje uporabljamo žepne svetilke?

Žepne svetilke so uporabne v različnih situacijah:

 • Vsakodnevno življenje: Osvetlite zakotne prostore, ko iščete ključe ali brskate po torbici.
 • Rekreacija na prostem: Naredite nočni sprehod ali kampiranje svetlejše in varnejše.
 • Popravila in ročna dela: Delajte natančno tudi v temnih kotičkih.
 • Nujne situacije: Varno osvetlite pot v primeru izpada električne energije ali nepričakovanih situacij.

Kako pravilno izbrati žepno svetilko?

Pri izbiri žepne svetilke upoštevajte naslednje faktorje:

 • Moč svetlobe (lumeni): Za vsakodnevne naloge zadostujejo nižje moči, medtem ko so za zahtevnejše naloge potrebne svetilke z več lumni.
 • Vrsta svetlobe: LED in COB svetilke ponujajo boljšo in enakomernejšo osvetlitev.
 • Način napajanja: Akumulatorske so trajnostne, baterijske pa praktične. Izbira je odvisna od vaših osebnih preferenc.
 • Dodatne funkcije: Če želite večnamenski pripomoček, izberite žepno svetilko z dodatnimi funkcijami.

Z izbiro pravilne žepne svetilke boste zagotovili zanesljivo svetlobo v najrazličnejših situacijah, ob tem pa si olajšali vsakdanje opravke.

Kaj pomeni LED  in COB?

Izraza LED in COB se nanašata na različne tehnologije osvetlitve in označujeta vrste svetlobnih virov.

 1. LED:
  • Pomen: LED izhaja iz angleške kratice, ki se prevaja kot “Light Emitting Diode” oziroma v slovenščini “svetlobno oddajajoča dioda”.
  • Opis: LED je trdi polprevodniški element, ki oddaja svetlobo, ko nanj priključimo električni tok. LED svetloba je znana po svoji energetski učinkovitosti, dolgi življenjski dobi, hitrem vklopu/izklopu ter možnosti izbire različnih barv svetlobe. Uporablja se v različnih svetlobnih aplikacijah, vključno z osvetlitvijo prostorov, zaslonih, prometnih znakih in še kje.
 2. COB:
  • Pomen: COB izhaja iz angleške kratice za “Chip on Board” oziroma v slovenščini “čip na plošči”.
  • Opis: COB svetloba predstavlja tehnologijo, pri kateri je več LED čipov postavljenih neposredno na isti plošči (substratu). To omogoča, da več LED čipov deluje skupaj kot enoten svetlobni vir. Prednost te tehnologije je bolj enakomerna porazdelitev svetlobe, kar pripomore k zmanjšanju senc in izboljša splošno kakovost osvetlitve. COB svetilke so priljubljene predvsem pri svetlobnih virih, kjer je pomembna visoka svetlost in enakomerna osvetlitev, na primer pri reflektorjih, delovnih svetilkah in žarometih.

V praksi LED svetloba pogosto uporablja tudi tehnologijo COB za izboljšanje enakomerne porazdelitve svetlobe, kar omogoča boljšo kakovost osvetlitve v različnih aplikacijah.

Kratek slovarček oznak in izrazov

 1. Lumen:
  • Lumen (lm) je enota za merjenje svetlobnega toka, ki opisuje količino svetlobe, ki jo oddaja vir svetlobe na sekundo. Višje število lumnov pomeni svetlejšo svetlobo.
 2. Zaščitni razred IP:
  • IP je oznaka za zaščitni razred, ki označuje stopnjo zaščite električnih naprav pred trdnimi delci in vodo.
  • V primeru, da je oznaka IP44:
   • Prva številka (4) označuje zaščito pred trdnimi delci, pri čemer 4 pomeni, da je naprava zaščitena pred trdnimi delci s premerom, večjim od 1 mm.
   • Druga številka (4) označuje zaščito pred vodo, pri čemer 4 pomeni, da je naprava zaščitena pred škropljenjem vode iz vseh smeri.
 1. Tok AC in tok DC:
  • Tok AC (izmenični tok) se periodično spreminja v smeri toka. To je vrsta električnega toka, ki ga najpogosteje najdemo v gospodinjskih in industrijskih električnih sistemih.
  • Tok DC (enosmerni tok) pa teče le v eno smer. Baterije in enosmerni viri električne energije proizvajajo enosmerni tok.
 2. USB priključek:
  • USB v slovenščini pomeni »Univerzalni serijski vod« (angl. Universal Serial Bus) in je standard za priključevanje naprav, kot so računalniki, tiskalniki, fotoaparati in druge naprave. USB priključki omogočajo prenos podatkov in napajanje naprav.
 3. Ni-Cd baterija in Li-Ion baterija:
  • Ni-Cd (nikelj-kadmij) baterija:
   • Uporablja nikljeve in kadmijeve spojine.
   • Ima dobro zmogljivost pri nizkih temperaturah in je primerna za naprave, ki potrebujejo veliko trenutne moči.
   • Ima “spominski učinek”, kar pomeni, da se lahko njena zmogljivost zmanjša, če se nepravilno polni in prazni.
  • Li-Ion (litij-ionska) baterija:
   • Uporablja litijev oksid in druge spojine.
   • Ima visoko energijsko gostoto in nizko težo, zaradi česar je priljubljena za prenosne naprave.
   • Nima “spominskega učinka”, kar pomeni, da baterije pred ponovnim polnjenjem ni potrebno popolnoma izprazniti.
   • Je bolj ekološko prijazna kot Ni-Cd baterija.

Razlika med tema dvema baterijama vključuje kemično sestavo, zmogljivost, težo, življenjsko dobo, obnašanje pri polnjenju in praznjenju ter okoljske vidike. Li-Ion baterije so običajno bolj priljubljene zaradi svoje visoke zmogljivosti in lahkotnosti, vendar pa je pomembno upoštevati specifične potrebe in vrste dela.

Katero svetilko torej izbrati?

Pri izbiri svetilke je ključno upoštevati namen uporabe. Če potrebujete nujno svetlobo na poti, je žepna svetilka z visoko močjo in kompaktno obliko idealna izbira. Za popravila in domače obrtniške projekte so nepogrešljive delovne svetilke z nastavljivim snopom. Naglavne svetilke so odlična izbira za dejavnosti na prostem, kjer potrebujete proste roke.

V vsakem primeru je priporočljivo izbrati svetilko z LED sijalko, saj so energetsko učinkovitejše, imajo daljšo življenjsko dobo in zagotavljajo svetlo in jasno osvetlitev. Poleg tega naj bo svetilka enostavna za uporabo, priročna za prenašanje ter trpežna, da bo kos različnim pogojem.

Ne glede na to, ali ste avanturist, domači mojster ali ljubitelj nočnih izletov, pravilno izbrana svetilka bo zagotovo olajšala vaše vsakodnevne naloge in aktivnosti.

Ekipa Inter diskont