GLAVNIK 1

9 zelo uporabnih trikov za učinkovito delo

9 zelo uporabnih trikov za učinkovito delo

znam naredim sam 002

Nimate pravega orodja?
Vam žebljički bežijo in jih ne morete pravilno zabiti?
Ne veste, kako zlepiti leseno kuhinjsko desko?
Želite vedeti, kako najenostavneje naliti olje v motor vašega avtomobila?

Takšna in še druga vprašanja se vedno pojavijo pri rezanju, vrtanju, odvijanju v delavnici, garaži ali kar doma v kuhinji. Vedno je potrebno kaj postoriti – v veliki hišo ali majhnem stanovanju. Popravilo pokvarjene pipe, obešanje slike ali sestavljanje pohištva. Vsako orodje pač služi svojemu namenu. Saj veste, čemu so namenjeni športni copat, klešče ali pa čisto navaden glavnik.

Velikokrat lahko z malo domišljije in iznajdljivosti marsikaj uporabimo tudi drugače. Tako  bo delo opravljeno, tudi če nimamo pravega orodje za to.
Saj veste, da vedno radi rečemo Znajdi se in zato poskušamo najti rešitev.

Rešitvam, kjer orodje uporabimo za namene, za katere ni bilo narejeno, se v žargonu reče Uporabni trik, Orodni trik! ali celo Trik z orodjem!
To ni nobena čarovnija, ampak zelo uporabna znanost.

Najbolj pomembno pa je, da deluje.
Nekaj teh trikov vam bomo na kratko predstavili v našem prvem blogu nasvetov za domačo uporabo.

  1. Glavnik, lasna sponka in karton

GLAVNIKLASNA SPONKAKARTON ZEBELJ

Kolikokrat ste se jezili, ko ste želeli zabiti majhen žebelj? In še preden ste uspeli udariti s kladivom, vam je že padel na tla? Ali pa ste se celo udarili po prstih? No, tega vam res ni treba. Tukaj je prvi uporabni trik. Čisto navadna lasna sponka, kos mehkega lesa, glavnik ali papirni trak lahko pomagajo držati žebelj.  Namestite jih tako, kot je prikazano. Ko je žebelj na svojem mestu, enostavno odstranite »vodilo« in žebelj zabijte do konca. Ta trik ni samo učinkovit, saj so prsti na varni razdalji, je tudi zabaven, saj lahko porabite marsikaj, kar je v tistem trenutku pri roki .

  1. Pulimo žeblje

PULJENJE ZEBLJEV

Žebelj smo torej zabili. Kaj pa če ga želimo odstraniti? Puljenje žebljev iz trdih površin je včasih zelo naporno in dolgotrajno. Uporabni trik številka 2! Pri tem vam lahko pomagajo prijemne klešče, med prijatelji znane kot »grip klešče«. Te so narejene tako, da jih lahko blokirate v določenem položaju. Klešče nastavite na glavo žeblja in jih blokirajte. Potem jih potegnite v eno smer (kot npr. žebljarski kavelj) in žebelj bo zunaj, kot bi trenil. Da ne boste poškodovali lesene površine, vam priporočamo, da v smeri potega podstavite pleskarsko lopatico.

  1. Želite očistiti brusni papir?

SPORTNI COPATI

Odgovor je zelo presenetljiv: Uporabite star športni copat. Zaženite vaš brusilnik in ob brusni papir počasi pritisnite podplat športnega copata. Razlika bo kmalu očitna!

  1. Ni spone? Ni problema!

PISTOLA ZA SILIKON

Ali ste vedeli, da lahko pištolo za silikonska lepila uporabite tudi kot spono? Za manjša opravila, kot je na primer izdelava deske za rezanje, je silikonska pištola lahko prav tako učinkovita. Nastavite jo tako, kot je prikazano na fotki, in na ročico pritiskajte tako dolgo, da so posamezni elementi trdno zlepljeni. Enostaven trik, ampak deluje!

  1. Gumijasto kladivo malo drugače

KLADIVO GUMA 1

Kladivo z gumijasto glavo lahko z malo truda naredite sami. Uporabite gumijasto zaščito za noge stolov ali mize in jo namestite na kladivo. Kadar boste pribijali žeblje, lahko v zaščito izvrtate luknjo. Gumijasta obloga bo zaščitila les okoli mesta pribijanja.

  1. Preverite ali je kotnik pod kotom

MIZARSKI KOTNIK

Sledite tem enostavnim korakom in preverite, ali je vaš kotnik natančen. Krajši del kotnika postavite ob rob lesene plošče. Vzdolž daljše strani narišite črto. Kotnik obrnite in ob rob lesene plošče postavite njegov  daljši del. Ponovno potegnite črto, tokrat ob krajšem delu. Če se črti ujemata, je vaš kotnik natančen.

  1. Dolivanje – namesto polivanje

NALIVANJE IZVIJAC

Se vam je že zgodilo, da ste morali na hitro doliti olje v vaš avto, lijaka ali česa podobnega pa nikjer? Seveda se vam je, komu se pa ni! Če niste imeli popolnoma mirne roke, je bil vaš motor bolj namaščen od zunaj kot pa od znotraj. Tukaj vam lahko pomaga navaden izvijač, ki izvede glavni trik. Vstavite ga v odprtino in olje dolivajte po steblu izvijača.

  1. Poškodovani vijaki? Preizkusite tole!

POSKODOVAN VIJAK

 

Odstranjevanje poškodovanih vijakov je lahko kar zahtevno opravilo. Minutno delo se lahko zelo zavleče. Če imate v vaši delavnici ekstraktorje/izvlečnike, potem je to delo veliko lažje. V nasprotnem primeru si lahko pomagate z gumijastim trakom. Trak bo dodal dovolj oprijema, da boste lahko vijak odstranili z izvijačem ali vrtalnim strojem.

  1. Luknje v zidu

ZOBNA PASTA

Takšne luknje lahko zamašite z gipsom, zidarskim kitom ali barvo. Obstaja pa še hitrejša, cenejša in učinkovitejša rešitev. Uporabite belo zobno pasto (takšno, ki je brez gela) in zamašite luknje. Potem samo počakajte, da se posuši, odstranite odvečno pasto in popravljeno mesto obrišite z vlažno krpo.

 

In za konec:

Če so bili nasveti in uporabni triki za vas uporabni, vas prosimo,  da nam pošljete kakšno fotografijo, kako ste vi rešili problem. Z vašim dovoljenjem bi jo objavili na našem blogu.

 

Želimo vam veliko uspeha pri delu.

Ekipa Inter diskont

znam naredim sam 002