VRTNO ORODJE 1

Vrtno orodje – 9x kako prav izbrati!

Prav zdaj je pravi čas za vrtno orodje. Pomlad je pred vrati in kmalu bo potrebno na vrtu, travnati površini, drevju, grmovnicah, v visoki gredi, okoli hiše ali na vikendu marsikaj postoriti.
Vsi vemo da je poleg urejene okolice vrtnarjenje tudi prijetna oblika sprostitve. Po končanem delu z veseljem pogledamo okoli sebe in si čestitamo za dobro opravljeno delo. Potem je potrebno samo še postaviti mizo, vrtne stole in uživati na svežem zraku in toplem pomladanskem soncu.

Za pravo izbiro seveda ne potrebujete vsega, kar vidite v trgovinah. Ko se postavite med police, polne različnega orodja, velikokrat ne veste, kaj zares potrebujete. Nekateri izdelki izgledajo privlačno in delujejo praktično, a se lahko zgodi, da jih boste na sezono uporabili samo enkrat ali pa še to ne. Uporabnost in primerna cena naj bosta vaši prvi izbiri.

Za vsakodnevna opravila boste potrebovali samo nekaj orodij, ki jih imejte nameščene na sprednji strani omare, saj jih boste uporabljali skoraj vsak dan.

Za velike vrtove je primernejše motorizirano orodje, ki pa je največkrat veliko dražje, zato mora biti dobro izkoriščeno.

Vrtno orodje – začnimo pri osnovah.

1. Vrtne škarje

Vrtne škarje so na voljo v vseh oblikah in velikostih. Največkrat uporabljamo ročne vrtne škarje, katerih izbira je ogromna. Škarje so različnih oblik in dolžin, zato vam priporočamo, da izberete tiste, ki so primerne za posamezna opravila. Seveda pri izbiri ne smemo pozabiti tudi tega, kako vam škarje – po domače rečeno – »sedijo« v roki.

Glede na rezila so vrtne škarje na voljo v dveh izvedbah. Vse je odvisno od tega, kakšen rez želite in kaj boste obdelovali (veje, poganjke, rože … ):

 • izvedba, kjer se rezili stikata (t. i. škarje z nakovalom),
 • izvedba, kjer gresta rezili eno mimo drugega.

Izvedba, kjer se rezili stikata, je primernejša za tanjše reze. Največkrat se uporablja za obrezovanje rož in pri obiranju sadja. Izvedba, kjer rezili drsita eno mimo drugega, pa spodbuja zdravo rast rastlin in je primerna za obrezovanje vej in poganjkov.

Pri rezilih je pomembno tudi, da so izdelana iz kvalitetnega jekla in prevlečena z neoprijemljivo prevleko, ki preprečuje oprijemanje rastlinskih sokov.

Poleg tega morajo biti škarje opremljene z vzmetjo, gumbom za varno zapiranje in nedrsečima ročajema.

00001083420000108343

2. Vrtne škarje s podaljšanim ročajem

Ta vrsta škarij je nepogrešljiva pri obrezovanju dreva in rezanju debelejših vej. Tudi te škarje so na voljo v dveh izvedbah. Izvedba, kjer se rezili stikata (t. i. škarje z nakovalom) in izvedba, kjer gresta rezili eno mimo drugega.

Prednosti vrtnih škarij s podaljšanim ročajem so:

 • veliko zmogljivejši rez zaradi prenosa moči
 • rezila z neoprijemljivo prevleko
 • ergonomski nedrseči ročaji
 • natančno nastavljanje rezil

Nekatere od teh škarij so opremljene tudi s teleskopskimi ročaji za lažjo dosegljivost in večjo moč prenosa. Dobri ročaji so izdelani iz aluminija, kar zagotavlja nizko težo in učinkovitejše delo. Tudi nekatere škarje za živo mejo imajo podaljšane ali teleskopske ročaje, ki omogočajo lažje delo. Prav je, da z dela na vrtu pridete prijetno utrujeni, ne pa z bolečimi mišicami in sklepi.

Naš nasvet! Pred zimo škarje dobro očistite, po potrebi nabrusite rezila in jih zaščitite pred korozijo. Shranite jih na suhem mestu. Tako jih boste naslednjo pomlad lahko spet z veseljem uporabljali.

0000108340
vrtno orodje – vrtne škarje

0000127301

3. Škarje za višinsko obrezovanje

Kjer vej ne boste dosegli niti s škarjami s teleskopskimi ročaji, uporabite škarje za višinsko obrezovanje. Te vrste škarij se lahko uporabljajo z navadnim ali –  kar je še bolje –  s teleskopskim ročajem. Pravzaprav  skoraj ni sodobnega drevesa, kjer s temi škarjami ne bi zmogli obrezovati tudi najvišjih vej. Škarje so po navadi opremljene tudi z žago, kar zagotavlja učinkovito delo.

0000127300

4. Vrtno orodje – žage za veje in les

Žage za veje in les so nepogrešljivo vrtno orodje. Z žago za vejezložljivo zago za les, lisičjim repom ali lokarico boste lahko odrezali tudi debelejše veje.
Z žagami za les pa boste lahko ustvarili ali popravili vašo visoko gredo, ograjo ali pergolo.

0000127064
vrtno orodje – žage za veje in les

0000127063

5. Vrtne cevi

Kjer je voda, tam je življenje, so včasih rekli. Pravilno zalivanje in namakanje vrta, rož in travnatih površin bo naredilo vaš vrt veliko lepši in prijetnejši.

Kot pri škarjah je tudi pri vrtnih ceveh izbira zelo široka.

Vsi najprej pomislimo na vrtne cevi za zalivanje. Zadnje čase so zelo moderne tudi raztegljive vrtne cevi. Najboljše vrtne cevi (ne pa nujno najdražje) imajo te lastnosti:

 • PVC – petplastni ovoj
 • ojačitev s poliestrom
 • dovoljen pritisk (max.): 24 bar
 • cev je antitorzijska – se ne lomi in zvija
 • zaščita pred UV žarki
 • izdelana brez nevarnih primesi
 • zdravju prijazna – ne vsebuje kadmija (Cd) in barija (Ba)

Morda se vam zdi, da je to kar precej tehničnih lastnosti za navadno vrtno cev. Pa ni tako.
Ste že kdaj zapletli vrtno cev pa je niste mogli razviti ali pa vam je to komaj uspelo?
Se vam je cev kar naprej lomila in se je zaradi tega pretok vode ustavil?
Ste cev že kdaj pustili nekaj dni na vročem soncu in je potem postala skoraj neuporabna?
Zato vam priporočamo, da se odločite za cev z zgoraj naštetimi lastnostmi. Tako pred zalivanjem, čiščenje ali namakanjem ne boste skoraj nikoli slabe volje. No, mogoče takrat, ko boste sredi vročega poletnega večera začeli škropiti in zalivati, ravno takrat pa se bo utrgala osvežilna ploha.

0000127157
vrtno orodje – vrtna cev

6. Cev za namakanje

Namakalna, zalivalna ali kapljalna cev vam omogoča enostavno in priročno zalivanje vašega vrta. Primerna je za namakanje manjših površin cvetličnih ali zelenjavnih vrtov, vrstnih zasaditev ali grmičevja. Cev je izjemno enostavna za namestitev in prožna, kar vam omogoča popolno prilagoditev vašemu terenu.
Kvalitetne cevi za namakanje odlikujejo naslednje lastnosti:

 • komplet s priključkom in z ventilom, ki je takoj pripravljen za priklop
 • ustreza vsem letnim časom
 • odpornost proti mrazu –  cev lahko tudi pozimi ostane na prostem
 • direktno zalivanje vzdolž rastlin
 • cev lahko zakopljete 5 cm pod rahlo zemljo
 • recikliran material
 • zaščita pred algami – dodatno čiščenje ni potrebno
 • ekološko prijazna izdelava in uporaba

Za pravilno, pravočasno in optimalno namakanje vam priporočamo, da namakalno cev priklopite na vrtno uro za zalivanje. Tako boste lahko brez skrbi odšli na izlet ali na dopust, vaš vrt pa bo zelen in razcveten, tudi ko se boste vrnili.

0000108321

7. Vrtno orodje – priključki, škropilniki in nastavki za vrtne cevi

Brez nastavkov, priključkov, škropilnikov in škropilnih pištol boste težko uporabljali tudi najbolj kvalitetno cev. Tudi tukaj je izbira zelo pestra, pri izbiri pa velja nekaj osnovnih priporočil. Priključek za vrtno cev in ohišje naj bosta iz kvalitetnega umetnega materiala, za tiste bolj zahtevne pa priporočamo priključke iz medenine, ohišja škropilnikov in škropilnih pištol pa naj bodo kovinska.

0000108335  00001083390000108334

8. Grablje, koš za listje in kompostnik

Ko je vse lepo obdelano in porezano, pridejo na vrsto grablje za listje in travo. Takšne grablje imajo nastavljivo širino za lažje in učinkovitejše delo. Odpadlo listje in vejice je potrebno odstraniti s travne površine, tako da bo vaša zelenica čimprej res postala zelena. Pri tem si lahko pomagate z zložljivim vrtnim košem in nazadnje seveda s kompostnikom.

0000108338
vrtno orodje – koš za listje, kompostnik

0000125411

9. Zaščitne rokavice in kolenčniki

Ko se boste odpravili na vrt, nikoli ne pozabite na zaščitne rokavice, ki vas bodo zaščitile pred urezi, odrgninami in drugimi poškodbami. Vedno izberite rokavice, ki ustrezajo velikosti vaših rok in načinu dela. Na zapestju naj se trdno prilegajo, tako da bodo roke učinkovito zaščitene pred umazanijo ali insekti. Rokavice, ki imajo delovno površino prevlečeno z latexom ali nitrilom, omogočajo odličen in natančen oprijem. Usnjene rokavice pa vas ščitijo pred trni in ostrimi predmeti. Predlagamo vam, da izberete rokavice, v katerih se boste dobro počutili in z veseljem opravljali vrtna dela.

rokavice NYLON RNY0000125110zascitne rokavice latex rl

In ne nazadnje so nepogrešljiv del dela na vrtu tudi kolenčniki – vaša kolena vam bodo res hvaležna.

0000126051
vrtno orodje – nakolenčniki

 Vsem želimo lepo, sončno in zeleno pomlad!

 Kot vedno pa nekaj za konec:

Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem.
Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.
Za dodatne informacije, nasvete in pojasnila nam lahko pišete na: info@interdiskont.si.

Želimo vam veliko uspeha pri delu.

Ekipa Inter diskont