stebelni vrtalnik 7 in pol nasvetov

Stebelni vrtalnik – 7x nasvet in pol za učinkovito delo

Stebelni vrtalnik – za uvod najprej ena zanimivost.

Lahko govorimo z začetniki, domačimi mojstri, s profesionalci, trgovci ali firbci, za ta stroj obstaja več različnih poimenovanj:

 1. stebelni vrtalnik
 2. stoječi vrtalnik
 3. vertikalni vrtalnik
 4. stebrni vrtalni stroj
 5. stebrni vrtalnik
 6. namizni vrtalnik
 7. namizni vrtalni stroj
 8. … in še kako.

Vsi pa vseeno vedo, o kakšnem stroju se pogovarjamo. Torej, ni tako odločilno, kako mu pravijo, bolj pomembno je, kako se uporablja.

Stebelni vrtalnik je zagotovo zelo uporaben, če želimo kaj več postoriti v delavnici, kleti, stanovanju, v hiši ali okoli nje. Prav tako je nepogrešljiv pri vrtanju natančnih lukenj v različne materiale: kovine, les, umetne mase, vezane plošče, kamen in še kaj.

Kadar potrebujete natančno izvrtane luknje in ustrezno obdelavo materialov, je stebelni, no, stebrni, no, namizni vrtalni stroj nepogrešljiv.

Kot smo napovedali v naslovu, je tukaj 7 in pol nasveta pravih mojstrov, kako izbrati pravi stebelni vrtalnik za vas. Prav tako boste izvedeli, kako ga boste učinkovito uporabljali in tako izkoristili vse njegove lastnosti in prednosti.

1. Prednosti stebelnega vrtalnika

 •  Veliki prednosti stebelnega vrtalnika sta stabilnost in natančnost.
 • Če uporabljate »navadni ročni« vrtalnik , se morate pri delu zanesti na vaše sposobnosti in izkušnje. Marsikdaj se zgodi, da manj izkušenim pravo luknjo v les ali kovino uspe izvrtati šele v nekaj poizkusih.
 • Pri stebelnem vrtalnem stroju ste lahko prepričani, da boste vrtali natančno in kar najbolj enostavno. Sveder vedno počasi in postopoma približajte obdelovancu v natančni vertikalni liniji. Tako lahko še enkrat preverite, ali je označeno mesto tisto, kjer želite vrtati. Poleg tega zaradi mize, ki se lahko namesti do kota 45°, omogoča vrtanje tudi po kotom. Prav o tem bomo še nekaj zapisali v nadaljevanju.
 • Še ena prednost stebelnega vrtalnika je, da lahko obdelujete tudi manjše kose, ki jih z ročnim vrtalnikom nikakor ne bi mogli obdelati. Seveda je treba manjše obdelovance dobro pritrditi. Tudi o tem nekaj več v nadaljevanju.
 • In ne pozabimo: S stebelnim vrtalnikom dosežemo tudi večjo moč vrtanja kot z ročnim vrtalnikom. Če načrtujete obdelovanje trših materialov, kot sta trd les in kovina, potem sta izbira in nakup stebelnega vrtalnika vredna premisleka.

2. Zakaj stebelni vrtalnik?

 • Stebelni, no, stebrni vrtalnik omogoča obdelovanje različnih materialov in je zelo primeren za različne načine dela.
 • Zagotovo najprej pomislimo na vrtanje lukenj, vendar ta stroj omogoča še veliko več.
 • Nanj lahko namestimo različna  orodja in pribor. Seveda ne smete nikoli pozabiti, da stroj uporabljate za opravila, za katera je predviden, to je vertikalnemu vrtanju in obdelovanju materialov, in ga nikoli ne uporabljajte za druge namene.
 • Če se lahko malo pošalimo, prepričani smo, da ga ne boste odnesli na vrt in z njim vertikalno vrtali lukenj za fižolovke. Prav tako ne verjamemo, da bi z njim v kopalnici ali v garderobi vrtali luknje v steno za pritrditev obešalnika.  Najbolje je, če vsi skupaj ostanemo v delavnici.

stebelni vrtalnik ssv

3. Izberite stebelni vrtalni stroj, ki bo ustrezal vašemu načinu in vrsti dela

 1. Stebelni ali stebrni vrtalni stroji se razlikujejo po višini, moči  in prilagodljivosti.
 2. Manjši stroji, kot so na primer Električni vrtalnik 13 mm ssv13/350  ali Električni vrtalnik 16 mm ssv16/500, so primerni za tiste, ki ne bodo obdelovali zahtevnejših materialov in večjih obdelovancev. Vendar tudi teh strojev ne smemo podcenjevati, ker so zelo uporabni. Tudi ti so namreč opremljeni z osnovo iz litega železa, ki zagotavlja maksimalno stabilnost. Višina in kot delovne mize sta nastavljiva, na voljo je 9 različnih hitrosti in vrtalno vreteno je precizno vležajeno.
 3. Večji stroji, kot so na primer Namizni vrtalni stroj SSV 20-230 ali Namizni vrtalni stroj SSV 20-400, pa so primerni za obsežnejša in zahtevnejša opravila. Pri teh strojih že obstaja možnost, da si izberete trifazni motor, ki se lahko vrti  levo/desno. Ta možnost obstaja na primer pri modelu  Namizni vrtalni stroj SSV 20-400.
 4. Izbira pravega stroja je torej kar široka, odločitev pa je seveda na vaši strani.

4. Montaža stebelnega vrtalnika na delovno površino

 • Stroj postavite na ravno delovno površino s pomočjo odprtin na osnovni plošči in ga pritrdite z vijaki. Če boste vrtalni stroj pritrdili na leseno ploščo, uporabite primerne vijake in podložke.
 • Važno: Pazite, da vijakov ne privijete preveč, saj lahko v nasprotnem primeru osnovna plošča poči!

5. Izberite pravo orodje in pribor za stebelni vrtalnik

 1. Na stebelni vrtalnik lahko namestimo različne svedre, ki ustrezajo vrtalni glavi, nameščeni na stroju.
 2. Prav tako lahko svedre, ki imajo morse konus, vstavimo direktno v vreteno.  S pomočjo adapterja lahko namestimo tudi rezkarje za kovino. Vrtanje s stebelnim vrtalnikom omogoča nastavitve globine vrtanja skoraj do milimetra natančno.
 3. Ali potrebujete več lukenj enakih dimenzij in globine? S stebelnim vrtalnikom lahko to naredite hitro, natančno in učinkovito. Če na premer izdelujete omarico, lahko izvrtate več lukenj, tako da bodo police v ravnini in na enaki oddaljenosti.

morse konus svedri SK 10

6. Nastavitve – kratki uporabni nasveti za uporabo stebelnega vrtalnika

 • Vse nastavitve na stroju so zelo enostavne.
 • Še prej pa opozorilo, za katera tudi najbolj izkušeni pravijo, da jih nikoli ni dovolj: Pred vsakim opravilom (montaža, nastavitve, menjava pribora, popravilo, vzdrževanje …) stroj obvezno izključite iz omrežja!

 Nastavitev povratne vzmeti vretena

 1. Za vrnitev vretena v zgornjo točko je v ohišje vgrajena povratna vzmet. Nastavitev povratne vzmeti je tovarniško nastavljena, po potrebi pa jo lahko nastavite sami. Odvijte matici približno 20 mm v levo. Važno: Matic ne smete nikoli odviti do konca!
 2. Z eno roko držite ohišje vzmeti, z drugo pa zavrtite ohišje tako, da se zatič ponovno zaskoči. Za povečanje napona vzmeti zavrtite ohišje v smeri gibanja urinega kazalca, za zmanjšanje napona pa v obratni smeri. Po nastavitvi privijte matici.

Nastavitev globine vrtanja

 • Pri vrtanju enake globine lukenj lahko nastavite globino vrtanja.
 • Odvijte zatezni vijak in s pomočjo skale in kazalca nastavite obroč na želeno točko. Potem privijte zatezni vijak.

 Nastavitev mize

 • Miza je pritrjena na steber.
 • S pomočjo pritrdilnega vijaka in z ročajem jo lahko nastavite v želeni položaj. Pri tem upoštevajte, da je med obdelovancem in svedrom dovolj razmaka.

 Uporaba stojala kot mize

 • Po potrebi lahko mizo tudi odmaknete in obdelovanec pritrdite na osnovno ploščo.
 • Odvijte ročaj, odmaknite mizo in pritrdite ročaj.
 • Tako boste dobili prostor za višji/večji obdelovanec.

 Nastavitev mize pod kotom

 • Mizo lahko nastavite tudi pod kotom. Odvijte vijak na nosilcu mize, odstranite zatič, nastavite mizo v želeni položaj (do 45°) in privijte vijak.
 • Pri nastavitvi mize v osnovni položaj si pomagajte z zatičem.
 • Še enkrat, ker opozoril ni nikoli preveč: Pred vsako nastavitvijo stroj izklopite iz omrežja! Po nastavitvi odstranite vso orodje in pribor, ki ga ne potrebujete.

 Vpenjanje obdelovanca

 • Miza in osnovna plošča sta opremljeni z utori in zarezami, s katerimi si pomagate pri pritrjevanju obdelovanca.
 • Pravilno vpetje obdelovanca omogoča natančnejše delo.
 • Zelo vam priporočamo strojni primež PS-75 ali strojni primež PS-100, s katerima bo vaše delo učinkovitejše in seveda veliko bolj varno.

 

STROJNI PRIMEŽ

 7. Prenosi in nastavitev števila vrtljajev

 1. Z nastavitvijo jermenov lahko nastavite želeno število vrtljajev vretena.
 2. Hitrost vrtenja svedra vedno prilagodite načinu dela, vrsti pribora in vrsti obdelovanca. Nikoli ne delajte s previsokim ali prenizkim številom vrtljajev.
 3. Važno: Pazite, da se jermeni vedno vrtijo v vodoravni smeri.
 4. Priporočamo vam, da po vsaki nastavitvi opravite poskusno vrtanje ter se tako dobro seznanite z delovanjem stroja in vrsto obdelovanca.
 5. Pripravili smo vam tabelo, ki vam bo v pomoč pri izbiri svedra in nastavitvi števila vrtljajev.

JERMENSKI PRENOS STEBELNI VRTALNIK SSV

IZBIRA SVEDRA IN HITROSTO STEBELNI VRTALNIK SSV

 Ne pozabite: Preden odprete pokrov pogona, izklopite stroj in ga izključite iz omrežja! Med delom mora biti pokrov pogona vedno zaprt.

 Tu je še napovedanega pol nasveta …

Pri delu s stebelnim vrtalnikom nikar ne bodite pol – ovični. Bodite ustvarjalni, vztrajni in kar boste začeli, naredite do konca. Potem občudujte izdelek, se zadovoljno potrepljajte po rami in si recite: Bravo jaz, narejeno!

 In za konec:

Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem. Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.

Prav tako bomo pozorno prebrali in poskušali upoštevati vse vaše pripombe in nasvete glede naših strojev, orodja in naprav.
Tu smo za vas: info@interdiskont.si.

Želimo vam veliko uspeha pri delu,

Ekipa Inter diskont