rocna krozna zaga

Ročna krožna žaga – 6 x nepogrešljiva delovna pomočnica

Kot vedno najprej malo zgodovine.
Ročna električna krožna žaga se je prvič pojavila na prelomu z devetnajstega  stoletja v dvajseto. Natančen datum ni znan, prav tako ne vemo, kdo je njen  izumitelj. Kdaj in kako se je to zgodilo, z današnjega vidika pravzaprav niti ni tako pomembno. Kar velja, je to, da je ta inovacija pomenila velik korak naprej.

Med vsemi ostali prednostmi, ki jih ima ročna krožna žaga, sta na prvem mestu učinkovitost in enostavna uporaba. V nasprotju s povratno žago, ki reže v času polovice delovnega procesa (vsak gib reza potrebuje povratni gib), lahko z ročno krožno žago delate več, dokler se žagin list vrti.

Seveda ima tudi povratna ali sabljasta žaga, kot jo nekateri poimenujejo, svoje prednosti.  Zelo uporabna in učinkovita je pri rezanju različnih oblik obdelovanca in materialov. S primernim žaginim listom lahko s povratno žago režete les, kovine, PVC in druge umetne materiale. Pa tudi les, v katerem so žeblji. To pa ni kar tako.

Vrnimo se k ročni krožni žagi.
Poleg električnega vrtalnika je prav ročna krožna žaga najpogostejši in najbolj priljubljen stroj v domači in tudi v profesionalni delavnici. Njene prednosti so: enostavna uporaba, prenosljivost, nizka teža in seveda tudi ne previsoka cena.
Pri pravilni uporabi in rednem vzdrževanju je ročna krožna žaga lahko dolga leta zelo učinkovita spremljevalka vsakega mojstra.
Ročne krožne žage so že dolgo časa dostopne v dveh izvedbah.

 1. Ročna krožna žaga – »worm drive«

worm drive zaga

Pri nekaterih opravilih je zelo uporabna tako imenovana »worm drive« krožna žaga. Ta tip žage ima ročaj na zadnji strani ohišja. Zaradi pogona preko »črva« list ne doseže tako visokega števila vrtljajev, ima pa večji navor. Tak tip krožne žage je primeren za težja opravila, kjer visoko število vrtljajev lista ni odločilno.

 1. Ročna krožna žaga s stranskim ročajem

Za domače mojstre (in tudi prave, da ne bo pomote) pa je bolj primerna ročna krožna žaga, ki ima ročaj na strani. Po navadi je ročaj na desni strani, čeprav se v zadnjem času pojavljajo tudi krožne žage za levičarje. Če se lahko malo pošalimo, to ni zato, ker so bolj »levi« za žaganje, ampak zato, ker omogočajo varnejše in učinkovitejše delo.
Pri tem tipu žage vreteno neposredno vrti žagin list in tako lahko doseže višje število vrtljajev. Poleg tega je tak tip ročne krožne žage lažji, okretnejši in, kar ni zanemarljivo, tudi cenejši.
Ročna krožna žaga omogoča različne reze Z njo lahko izvedeno pokončne (90 % ) ali poševne reze (do 45 %). Prav tako lahko nastavimo globino reza. Žaga je opremljena tudi skalo za natančno nastavitev rezov. 
Predlagamo vam, da izberete ta tip žage in zagotovo boste zelo zadovoljni.

Rocna krozna zaga 1300W 185MM KZ 185Y 1 Rocna krozna zaga 1300W 185MM KZ 185Y 2

 1. Kako izbrati ročno krožno žago?

Pred izbiro in nakupom vam svetujemo, da preverite tehnične podatke o žagi in jih uskladite s tem, kako in za kakšen namen jo boste uporabljali.
Priporočamo vam, da si vzamete nekaj trenutkov in preverite moč motorja, število vrtljajev, obliko ohišja in težo.
Prav tako je zelo pomembna ergonomija žage in ročaja – ali po domače – kako vam žaga »sedi« v roki. Ali je žaga dobro uravnotežena? Ali ste zadovoljni z varnostnimi sistemi? Ali se dajo gumbi za nastavitev dobro pritrditi?
O tem se najbolje prepričate, če stopite do lokalnega trgovca ali do soseda, ki takšno žago že ima. Zagotovo boste od obeh dobili tudi kakšen koristen nasvet.

 • osnovna plošča/sani naj bo izdelana iz aluminija, ne iz pločevine
 • pomembna je učinkovita blokada vretena
 • možnost natančne nastavitve osnovne plošče/sank pod kotom
 • možnost natančne nastavitve globine reza
 • enostavna in hitra menjava žaginega lista

Z dovolj močno ročno krožno žago (z ne preveliko lastno težo) in s pravilno izbranim listom boste delali hitro in učinkovito.

 1. Kako izbrati ustrezen žagin list?

Pravo pravilo se glasi: Izberite list, ki ustreza načinu dela in tehničnim lastnostim žage. Vedno izberite list, ki je predpisan s strani proizvajalca.

Listi za ročno krožno žago se razlikujejo po številu zob. Če je zob manj, je rez bolj grob, pri večjem številu zob lista pa je rez bolj fin in natančen. Za rezanje lesa, ivernih plošč in drugih lesnih izdelkov izberite list, pri katerem so zobje utrjeni s HM karbidno trdino.

Zadnje čase se vse bolj uveljavljajo tudi profesionalni univerzalni žagin listi  s HM – karbidno trdino za rezanje lesa, plastike in kovin.

Ne pozabite: Važno: Uporabljajte samo liste, ki ustrezajo tehničnim lastnostim žage. Pred namestitvijo preverite namen, premer in dovoljeno število vrtljajev lista. Pri ročni krožni žagi nikoli ne uporabljajte brusnih plošč ali listov, ki so izdelani iz hitroreznega jekla (HSS).

zagin list 1 zagin list 2 zagin list 3

 1. Menjava žaginega lista

Zaradi vaše varnosti nikoli ne uporabljajte izrabljenih in poškodovanih žaginih listov, ampak jih takoj zamenjajte.
Pred ponovnim vklopom žage vedno preverite, da je list pravilno in dobro pritrjen, da se pri vrtenju ne zatika in ne vibrira. Priporočamo vam, da žago vklopite in naredite nekaj poskusnih rezov, tako da se prepričate v njeno pravilno delovanje.

 1. Varno delo z ročno krožno žago

Pri delu z ročno krožno žago je potrebna še dodatna previdnost in pozornost. Zato vedno upoštevajte varnostna navodila, ki so večkrat spregledana in pogostokrat tudi neupoštevana.
Ročna krožna žaga ni nedolžna igrača. Pri nepravilni uporabi  lahko pride do poškodbe žage ali, kar je še huje, do poškodb tistega, ki z njo upravlja.

SIMBOL KNJIGA 1

Prvi korak:
Pred delom natančno preberite navodila za uporabo in navodila za varno delo! Prav tako preverite vse gibljive dele in še enkrat poskrbite za varno delo z žago.

simbol izklop 1

Drugi korak:
Pred vsakim opravilom (nastavitve, menjava, čiščenje, vzdrževanje) žago obvezno izklopite iz omrežja.

simbol ocala simbol maska 1 simbol rokavice simbol slusalke

Tretji korak:

 • Žago vedno trdno držite z obema rokama.
 • Žaga je primerna za rezanje lesa in ni primerna za mokro žaganje.
 • Pred pričetkom dela iz obdelovanca odstranite vijake, žeblje ali druge predmete, ki lahko poškodujejo list in žago.
 • Prepričajte se, da v obdelovancu ni električne napeljave pod napetostjo. Zaradi vaše varnosti žago vedno držite na izoliranih delih.
 • Z delom začnite šele, ko list doseže polno število vrtljajev.
 • Žago vedno trdno držite v rokah in je ne uporabljajte vpete v stojalu.
 • Ščit lista se mora med delom samodejno premikati naprej ali nazaj. Gibljivega ščita nikoli ne pritrdite v odprt položaj. Po dvigu žage od obdelovanca se mora ščit vrniti v prvotni položaj.
 • Po vsaki nastavitvi opravite poskusni rez.
 • Žago odložite šele, ko se rotirajoči deli popolnoma ustavijo.
 • Z žago ne delajte v vlažnem/deževnem okolju, prav tako se izogibajte delovnemu okolju, kjer obstaja možnost velike koncentracije eksplozivnih ali vnetljivih plinov in tekočin.
 • Žage nikoli ne preobremenjujte.
 • Pri delu ne nosite ohlapnih oblačil, rokavic, kravate ali nakita. Obujte čevlje z nedrsečim podplatom. Dolge lase si spnite, uporabite lasno mrežo ali kapo.
 • Za varovanje oči uporabite zaščitna očala. Navadna očala nimajo zaščitne funkcije. Vedno uporabljajte tudi zaščitne slušalke in masko.
 • Vedno uporabljajte le originalne dele in pribor, naveden v navodilih za uporabo.
 • Pri daljšem delu lahko vibracije žage povzročijo otrplost mišic. Priporočamo vam, da večkrat prekinete delo in z razgibavanjem poskrbite za boljšo prekrvavitev raznih delov telesa (še posebej glave, vratu, nog, rok in sklepov).
 • Pri delu z žago zavzemite varen in stabilen položaj. Pazite na roke, prsti naj v nobenem primeru ne pridejo v stik z listom.
 • Če režete okrogel kos lesa, ga morate dobro pritrditi.
 • Žago pri prestavljanju ali prenašanju vedno ugasnite in jo izklopite iz omrežja.
 • Ko izvajate dela, pri katerih lahko orodje naleti na zakrito električno napeljavo ali na lasten priključen kabel, žago vedno držite za izolirane prijemne dele površine. Kontakt z napeljavo, ki je pod napetostjo, lahko postavi pod napetost orodje (kovinske dele naprave) in povzroči električni udar.
 • Žaga mora biti dobro očiščena in vsi vijaki morajo biti dobro pritrjeni. Pred vklopom žago očistite in odstranite odrezane dele.

In za konec:

Prosimo vas, če nam lahko pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice, garaže ali kleti, kjer ustvarjate z našim orodjem. Še bolj pa bi bili veseli fotografij izdelkov, ki ste jih ustvarili z našimi stroji. Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu.

Želimo vam veliko uspeha pri delu.

Ekipa Inter diskont