domaca delavnica 4

Domača delavnica – 7 korakov za uporabno domačo delavnico

DOMAČA DELAVNICA – 7 korakov za uporabno domačo delavnico

znam naredim sam 002

Verjetno si večkrat postavite vprašanje, kako urediti domačo delavnico?
Včasih je bilo za to potrebnega veliko prostora, znanja in seveda tudi denarja, danes pa imamo veliko možnosti, da si lahko delavnico uredimo po svojem okusu in prostorskih zmožnostih.
Torej, najprej izberite prostor, ki ga boste namenili za vašo delavnico. Uredite si jo lahko skoraj povsod: v garaži, na podstrešju, v kleti, vrtni uti ali pod nadstreškom. Nekateri si jo uredijo tudi v sobi, ki jo drugače uporabljajo samo za odlaganje predmetov, ki jih ne uporabljajo več. Mogoče samo kakšna omara na hodniku ni najbolj primerna za takšno ureditev, čeprav verjamemo, da sta v manjših stanovanjih kovček ali dva z najnujnejšim orodjem shranjena tudi tam.

Domača delavnica – prvi korak: Odločitev

Pri domači delavnici je tako, da je potrebnega kar nekaj prilagajanja prostora, zato dobro premislite, kako in na kakšen način se boste lotili dela. Neredko se zgodi, da postane urejanje delavnice težji zalogaj, kot je bilo predvideno. Nikar si ne dovolite, da bi že po nekaj korakih doživeli naslednje prebliske:

»Uf, to sem pa pozabil! / Saj sploh ne sežem do vrha omare! / Le zakaj nisem prej naredil te napeljave?! / Izbrati bi moral drugačen delovni pult.«

Vsemu temu se lahko izognete z dobrim načrtovanjem.
Zato vam priporočamo, da si vzamete nekaj časa in dobro premislite, kakšno delavnico potrebujete. Najbrž ni slabo, da naredite kakšno skico, kako naj bi vse skupaj izgledalo.  Če pa želite dodatno potrditi vašo odločitev, lahko vprašate še kakšnega prijatelja, kako in na kakšen način je uredil svoj delovni prostor. Ko beseda nanese na stroje in orodje, nikar ne pozabite starega pravila – dva  prijatelja, tri mnenja. Zato naj bo končna odločitev vedno vaša.

Ko boste končno potrdili, kje in kako si boste uredili delavnico, kakšna naj bo in kaj potrebujete zanjo, bo vse veliko lažje.

delavnica podstresje 3 delavnica garaza 7

Domača delavnica – drugi korak:  Ureditev

Preden boste začeli urejati domačo delavnico, vam priporočamo, da preverite predpise in pravila, ki veljajo v lokalnem okolju. Še posebej takrat, ko želite delavnico urediti pod nadstreškom ali v na novo postavljeni vrtni uti. Poleg tega poskrbite, da bo prostor vodoodporen, dobro izoliran in z nedrsečim podom. Zelo pomembna je tudi napeljava, ki mora ustrezati vsem varnostnim in tehničnim zahtevam. Pa ne samo zaradi predpisov in tipa strojev, ampak predvsem zaradi vaše varnosti.

delavnica vrtna uta

 

Domača delavnica – tretji korak: Napeljava

Ureditev napeljave v domači delavnici samo s podaljški ni priporočljiva in je lahko tudi zelo nevarna. V tem primeru lahko hitro pride do kratkega stika ali poškodovanja kablov in podaljškov. To lahko privede do električnega udara ali požara. Kar pa je še huje, takšna napeljava lahko povzroči nevarne poškodbe tistega, ki se nahaja v delavnici in upravlja s strojem.

Zato velja zlato pravilo: Kvalitetno narejeno napeljavo naj izvede kvalificirani strokovnjak.

Ta vam bo najprej priporočil, da čim več napeljav skrijete v tla ali stene, v nekaterih primerih pa tudi v zaščitne cevi. Za nekatere stroje je primerna napeljava tudi pod stropom. Tako bo napeljava varna pred morebitnimi poškodbami, delovni prostor pa bo pregleden in urejen. Zagotovo vam bo znal svetovati tudi, kakšen tip električnih kablov in varovalk je potreben, da boste lahko varno priklopili vse stroje. Vsi vemo, da so za trofazne stroje potrebni drugačna napeljava, priključki in vtičnice kot za enofazne. Pri tem je zelo pomembno tudi, da se omrežje ne preobremeni.
Zato je nujno, da je napeljava (stikalna elektro omarica, diferenčno zaščitno stikalo – FID stikalo, bremensko in odmično stikalo, prenapetostna zaščita in zaščita pred strelo, preobremenitveni rele, ustrezna stikala, ustrezni kabli …) narejena kvalitetno in po vseh predpisih.
Še namig: Priključke in stikala dobro označite, tako da pri priključevanju in zagonu strojev ne bi prišlo do nepotrebnih pomot.

domaca delavnica 11 4

Domača delavnica – četrti korak: Varnost od zunaj

Če boste delavnico uredili izven vašega doma (garaža, uta, lopa …), poskrbite za varnost vašega orodja in strojev. Zelo priporočljiva je osvetlitev s senzorjem gibanja. Zaradi dobrih sosedskih odnosov vam svetujemo, da senzor nastavite tako, da se ne bo sprožil in osvetlil vse naokoli vsakič, ko bo mimo pritekla mačka. Z namestitvijo zelo glasnih alarmov ali tulečih siren pa bodite še posebej previdni. Mogoče bodo včasih zadostovale le rešetke na oknih in dobre ključavnice.

vrtna uta varnost 1

Domača delavnica – peti korak: Delovno okolje

Delovna miza bo verjetno osrednji predmet vaše delavnice, zato je prav, da izberete ustrezen model. Prav tako se boste morali odločiti, kje jo boste postavili, kakšna bo osvetlitev delovnega pulta in kje bodo nameščeni priključki in stikala. Pri tem se ne sme zanemariti tudi ergonomije prostora, saj boste le tako lahko dela izvajali učinkovito in z veseljem.
Nekateri se odločijo za vgradno fiksno delovno mizo, ki prenese večje obremenitve. Kadar je delovni prostor dovolj velik, se lahko odločite za samostoječo mizo/otok, kjer lahko do obdelovanega materiala dostopate z vseh strani. Če pa je prostor majhen, izberite kompaktno varianto, ki ima delovno površino in predale za orodje. Takšni delovni vozički so opremljeni s kolesi, tako da jih lahko postavite in prestavljate kamor in kakor želite.

delavnica omare 2

Domača delavnica – šesti korak – Hramba orodja in strojev

Pravilna namestitev in hramba strojev zagotovo povečata učinkovitost vašega dela. Poskrbite, da bodo orodje in stroji vedno na istem mestu in lahko ter hitro dosegljivi. Pod delovni pult lahko namestite omarico s predali ali omarico s policami.  Za več orodja so na voljo tudi delovne omare (link).  Vse te omarice in omare se dajo tudi zakleniti, tako da bodo vaše orodje in druge stvari (barve, laki …) varno shranjene pred obiskovalci ali otroki.
Pred nakupom in namestitvijo preverite še tehnične podatke, tako da boste lahko prilagodili ustrezno obremenitev omar. Priporočamo vam, da izberete linijo, kjer so izdelki kompatibilni, tako da se vaša delavnica po potrebi lahko spreminja in dopolnjuje.
Na stene lahko namestite organizatorje orodja s predali, boxi in kavlji.  Tako bo drobno orodje (kladiva, izvijači, klešče, vijaki …) vedno v vašem vidnem polju in na dosegu rok. Poleg tega pa bo vaše delovno okolje čisto in urejeno.
Zelo priročno je tudi, da  so boxi za shranjevanje (npr. vijakov) različnih barv, tako da boste želeno takoj našli in nikoli ne bo prišlo do zamenjave.

Domača delavnica – sedmi korak: Za vašo varnost

Pri pripravljanju in izdelavi projekta, kot je domača delavnica, ne smete nikoli pozabiti na lastno varnost. Nobeno opravilo, naj bo manjše ali večje, ni brez nevarnosti za poškodbe.
Zato vedno uporabljajte zaščitno opremo:

  • zaščitne rokavice,
  • zaščitna očala (navadna očala nimajo zaščitne funkcije),
  • zaščitna maska (najbolje maske tipa FFP2 in FFP3),
  • zaščitna obutev in oblačila.

Ne pozabite na zaščitno obutev. Samo to, da lahko skočite v vašo novo delavnico v copatih ali natikačih, še ne pomeni, da je to priporočljivo. Vzemite si nekaj trenutkov, preobujte se in preoblecite v primerna delovna oblačila.

Prav tako poskrbite, da bo v vaši delavnici tudi gasilni aparat. Zavedajte se, da ste v svoj projekt vložili preveč dela, truda in denarja, da bi iz nedolžne iskre nastal velik požar.

Če se slučajno zgodi nezgoda, imejte na dosegu vedno omarico s prvo pomočjo. Iskreno pa vam želimo, da vam je ne bo potrebno nikoli uporabiti.

Torej, nikoli ne pozabite – odgovornost za varno delo je na vaši strani.

In za konec:

Prosimo vas, če nam pošljete kakšno fotografijo vaše delavnice.
Z vašim dovoljenjem bi jih objavili na našem blogu in družbenih omrežjih.

Želimo vam uspešno delo v stilu našega slogana:

znam naredim sam 002

Ekipa Inter diskont
ww.interdiskont.si

Uporabne povezave:
VOZIČKI IN TRANSPORTNA KOLESA
DELOVNE OMARE IN PULTI
ZAŠČITNA OPREMA